friidrott

Klüft med ny sprintsatsning

2:03 min

Carolina Klüft har haft den bästa och mest skadebefriade vintern och våren på länge - och satsar nu också på 4x100 meter till VM i Sydkorea.

Klüft, som fortfarande har längdhopp som huvudgren, har varit fri från skador under lång tid och tävlat mycket bra inomhus i sprint under vintern. Nyligen kom hon tillbaka från en lyckad träningsvistelse i San Diego i Kalifornien.

– Jag ska försöka ta en plats i laget, och skulle jag lyckas blir jag supernöjd, säger Klüft till Radiosporten.

Har du blivit ombedd av de andra, eller är det ditt eget initiativ?

– Man blir tillfrågad om man vill vara med i en satsning, och jag är en person som gillar andra saker vid sidan om.

Längdhoppets kval och final avgörs de första dagarna i VM, så stafettlöpningen stör inte längdhoppet på något vis. Dessutom behöver jag sprintsnabbheten också i längd.

Det blir också i 100 m-lopp vi kommer att se Klüft tävla allra först, i bl.a. stafett-SM i Växjö. Inte förrän närmare inpå lag-EM i mitten av juni kommer hon att tävla i specialgrenen längdhopp.

– Jag vill vänta. Jag känner att VM ligger sent i år och vill vara 100 % förberedd när jag väl tävlar i längd. Jag blir bara stressad av att ha satt upp ett specifikt datum, som sedan kanske inte håller.

Men Carolina Klüft säger ändå till Radiosporten att hon hoppas tävla i längdhopp i ett par Diamond League-tävlingar före VM, som f.ö. avgörs i månadsskiftet augusti-september.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se