Ett kvitto på att Sverige står högt i kurs

Nyårsfirande i Rio de Janeiro låter ju inte helt fel. Eller en sjömansjul på Hawaii. Men midsommar – den svenskaste av högtider – i Sao Paolo i Brasilien. Undrar vad våra svenska landslagsspelare tyckte om den presenten.

I går (måndag 16 maj) blev det klart att Sverige fått en inbjudan och tackat ja till två-tre matcher i VM-landet Brasilien. Brassorna, med sin danske förbundskapten, behöver förbereda sig och då gick budet till Sverige. Säkert ett resultat av EM-silvret just före jul förra året. Och ett kvitto på att svensk damhandboll står högt i kurs just nu.

Vill man bli fin så får man lida pin, heter ju ett gammalt ordspråk. Och vägen till toppen har gått via dragiga gymnastiksalar i gamla östeuropa till dom finare salongerna. Och nu alltså ett kanske inte av alla önskat besök i Brasilien.

Så medan släkt och vänner dansar runt midsommarstången, äter jordgubbar, tar nubbar och sill och skrapar pyttesmå jordiga färskpotatisar som vallas med smör så får dom svenska handbollstjejerna känna på det brasilianska vinterklimatet. För det är vinter i Sao Paolo när blågult gör sitt studiebesök i VM-landet.

Å andra sidan går det nog att stå ut med den brasilianska vintern vid Kräftans vändkrets. Medeltemperaturen på dagen ligger på 24 grader. Plus. Och nederbörden är snudd på obefintlig.

Men handboll är ju en inomhussport. Han sa så, piloten som skulle flyga mitt gamla handbollslag IF Start från Norrköping till Visby och match mot Gute. Halv snöstorm när planet lyfte och frågan till piloten var om det var lika dåligt väder på Gotland. Varpå han vände sig om, log bakom sina pilotbrillor och sa just så.

– Men ni spelar väl inomhus...


Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se