Hasta la vista baby

I Kalifornien är Arnold Schwarzenegger åter hett nyhetsstoff. Det handlar om otrohet och en ganska präktig livslögn. Och det är inte första gången han är i blåsväder. 2003 avslöjade Los Angeles Times att han under sina år som skådespelare vid flera tillfällen ofredat kvinnor. Ett flertal kvinnor klev fram och berättade hur Hollywood skådisen tafsat på dem och på ett maktfullkomligt obehagligt sätt sexuellt antastat dem. Historien fick stor uppmärksamhet och oanade följder.

Stor ilska riktades nämligen mot L A Times som ansågs ha publicerat uppgifterna just då av politiska skäl, The Terminator var ju aktuell för att väljas som guvernör i Kalifornien, och många läsare bokade av sina prenumerationer och var indignerade. Förmodligen gynnades t o m Schwarzenegger av publiceringen och han valdes till guvernör. Och hans fru Maria Shriver uttalade sitt stöd för sin make och avfärdade uppgifterna som grundlösa och politiskt motiverade. Guvernören själv förnekade det hela först men ganska halvhjärtat och han bad sen kvinnorna som klivit fram om ursäkt och medgav att han inte alltid uppträtt helt korrekt. Boys will be boys,liksom....

Nu när Schwarzenegger inte längre är guvernör ( eller en boy..) och skiljsmässan mellan honom och Maria Shriver ,hans hustru de senaste tjugofem åren, är ett faktum så avslöjar Los Angeles Times att den fd guvernören har en tioårig son tillsammans med en kvinna som varit anställd av familjen i tjugo år. Arnold har medgivit att detta är sant och bett om ursäkt....Maria har flyttat ut ur deras gemensamma hem.

Arnold har redan ett gäng nya filmer på G, varav minst en ny Terminator, och nu spekuleras det om de nya avslöjandena kommer att skada hans nygamla karriär. De ryggdunkare han alltid omgivits av står med händerna lyfta men osäkra på vad de ska göra med dem. Dunka på i gammal god stil? Ge upp? Eller sträcka upp ett av fingrarna och bedöma vindriktningen?

Har man större moraliska förväntningar på en Terminator än en guvernör kan man undra?

Och Shriver, som under sina år som guvernörsfru agerat i kvinnosaksfrågor, som stöttade sin man då gentemot de kvinnor som klev fram och berättade om sitt obehag med fara för sina karriärer, hur ska hon göra nu ? Kommer hon att använda deras uttalanden i skiljsmässan?

So what is the moral of this story? Finns det ens någon? Ingen vet ännu.

Men intressant är det. Eller ?

Annica Greder Duncan
radiosporten@sr.se