Friidrott

Klüft: "Jag lägger av efter OS"

13 min

En av svensk friidrotts största genom tiderna har bestämt sig för att sluta. Men först ska Carolina Klüft tävla i London-OS 2012.

I en lång intervju med Radiosporten berättar Carolina Klüft att hon slutar helt med friidrotten efter OS i London 2012.

– Då är det dags för mig att göra annat. Jag har hållit på rätt länge ändå trots att jag inte är så jättegammal och jag har så mycket annat jag vill göra. Det känns så, säger Carolina Klüft.

När kom den känslan?

– För en del så är det så att när dom börjar tänka på när dom ska lägga av är det som att motivationen går ner. Men jag har alltid känt att jag vill ha en slutdestination också. Att där poppar jag vidare i livet på något sätt. Jag tror att jag har gjort mitt inom idrotten, säger Klüft.

Klüft berättar att hon kommer att lämna idrotten som utövare och att en tränarkarriär inte är aktuell.

– Jag tror att jag kommer att vara ganska mättad av idrott och vill göra andra saker helt enkelt. Jag tror ändå att jag kan behålla den förmågan att peppa människor men kanske på andra områden och inte inom idrotten, säger Carlina Klüft.

– Jag tycker inte att det är så kul helt enkelt, med träning. Jag är inte så intresserad av att fundera över hur allting fungerar och hur man ska göra för att bli så bra som möjligt. Vi har en tränare i familjen, det räcker.

Carolina Klüfts stora genombrott kom vid EM 2002 i München. Där tog hon guld och blev snart Carro med hela svenska folket. Därefter kom framgångarna på löpande band och Klüft var mer eller mindre oslagbar som sjukampare.

Sedan 2008 har Klüft lämnat sjukampen för att först satsa på tresteg och längdhopp, för att sedan satsa på enbart längdhopp. Som Radiosporten kunde berätta tidigare i veckan kommer Klüft dessutom satsa på att få en plats i Sveriges stafettlag i 4x100 meter.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

John Antonsson
john.antonsson@sr.se

Läs mer:

Fråga