friidrott

Tornéus: "Ska vara med där uppe"

10 min

Michel Tornéus fick sitt definitiva genombrott som en längdhoppare att räkna med då han tog sig till final i EM förra sommaren. Nu hoppas Tornéus på att vara med i världstoppen.

Det blev EM-final i Barcelona förra sommaren och nu senast en härlig inomhussäsong för längdhoppstalangen Michel Tornéus. Framgångarna har gett mersmak inför den kommande säsongen.

– Det har känts jättebra hela förra somaren och hela vintern har varit fantastisk. Och ja, det är bara att fortsätta att blicka framåt och jag ser att finns mycket roligt i sommaren som kommer, säger Michel Tornéus.

– Jag går in med ett leende i varje pass och ser fram emot det som komma skall, säger Tornéus.

Inför den kommande utomhussäsongen ser det bra ut, berättar Tornéus.

– Träningen har gått jättebra, jag har varit nere i Teneriffa och tränat.

Därefter har Michel Tornéus varit på landslagets träningsläger i Formia, Italien. En plats han har lärt sig att uppskatta de senaste försäsongerna.

– Jag trivs utmärkt bra på den anläggningen, där vi bor tränar och äter under samma tak, så att säga, säger Michel Tornéus. 

Förra året hoppade Tornéus 8,12 som bäst. Det gjorde han då det behövdes som mest, i kvalet vid EM i Barcelona.

– Jag var otroligt nöjd, jag lyckjades verkligen med mina målsättnignar inför utomhussäsongen. Jag ville bli stabil runt åtta meter, det tycker jag att jag visade. Och jag ville ta mig till en final i Barceolona, säger Tornéus.

– Samtidigt, när man väl är på mästerskap så har man alltid förhoppningar om att kanske göra lite bättr. Men i det stora hela var det fantastiskt. Jag fick komma tvåa på en Diamond League och vara med i flera Diamond League och tävla. Det var ett otroligt roligt år.

Vilka skalper tog du där i Diamond League?

– Mitt största minne är Gateshead där jag kommer tvåa och faktiskt slår den olympiska mästaren Irving Saladino. Bara det var fantastiskt, att få göra en sån grej. Och förså att man är inte långt borta och gör man en bra tävling kan man slå de bästa i världen.

Det internationella genombrottet har gett Tornéus möjligheter att boka in tävlingar i längre tid i förväg, något som var svårt förr.

– Jag fick ju göra bra tävlingar inomhus också där jag bland annat åkte till Birmingham och fick vinna en väldigt stor gala där jag fick vinna och sen har vi så klart Stockholm där jag fick vinna. Jag har ändå visat att jag kan vara med där uppe och slåss med de bästa, säger Michel Tornéus.