trav

Nils Enqvist erkänner dopning

Sprutor och kanyler hittades i soporna. Dopningstestet på tre hästar visade spår av anabola steroider och smärtstillande medel. Nu har travtränaren Nils Enqvist erkänt.

Travränaren Nils Enqvist har erkänt att han dopat tre av sina hästar.

Till Folkbladet säger Enqvist att ingen av dem är tävlingshästar förrän om ett år.

– En utländsk veterinär som jag är nöjd med och som har gjort ett bra jobb rekommenderade en behandling mot knäproblem. Det var en dopningstid på tre månader och som jag förstod det var det en slags hormon och inte en steroid. Det var en behandling för att slippa upprepade sprutor, säger Enqvist till Folkbladet.

Efter ett oanmält besök i Nils Enqvists stall tidigare i maj visade dopningstesterna positiva resultat.

I två av hans hästar fanns spår av den anabola steroiden stanozolol, samma ämne som en gång fällde sprintern Ben Johnson. Analysen av ett av proverna visade på förekomst av den smärtstillande substansen metokarbamol.

Dessutom påträffades sprutor och kanyler i stellets sopor. Innehållsrester i dessa har analyserats och fyra fall visar på innehåll av stanozolol.

– Jag tar på mig allt och har gjort fel, säger Enqvist till Folkbladet.

Två av hästarna får omedelbart startförbud. Detta sträcker sig minst två år efter att hästarna lämnat ett negativt prov avseende stanozolol.

Övriga hästar, helt eller delvis ägda av travtränaren förbjuds att delta i tävling till dess att de lämnat negativa dopningsprover.

Radiosportens travexpert Bosse Fransson säger att travet har varit ganska förskonat från dopningsskandaler jämfört med andra sporter.

– När det här drabbar oss nu känns det väldigt svårt, väldigt tungt och väldig ledsam , säger han.

Bosse Fransson säger att Nils Enqvist inte är den person han trodde skulle figurera i sådana här sammanhang. Enqvist har i Sverige blivit känd för stjärnhästen Opal Viking som sprungit in drygt 24 miljoner kronor och mest startat utomlands.

– Denna häst har blivit utsatt för de naturliga dopningproverna vid alla sina framgångar i Italien och Frankrike. I Frankrike i synnerhet är kontrollen oerhört sträng. Här i Sverige har också ett antal prov tagits utan att man hittat något någonting hos av Nils Enqvist tränade hästar, säger Bosse Fransson.

Han säger att reglerna i Sverige redan är hårdast i hela världen.

– Att ytterligare skärpa dom vet jag inte hur det skulle göras, men kan man det kommer det naturligtivs göras. Att detta är förfärligt, obehaligt och skamligt råder det ingen tvekan om, säger Bosse Fransson.

Svensk Travsport inväntar analyssvar på ytterligare två hästar som tränas av travtränaren. Övriga hästar på tränarens träningslista kommer att dopningstestas.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här eftersom anabola steroider är något vi inte har funnit vid några av våra tidigare tester i svensk travsport. Det är också en grupp substanser som vi internationell försöker driva på att den inte ska finnas inom travsporten, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Vad innebär det att man har upptäckt det?

– Det innebär att det i något fall förekommer i Sverige, vi tror fortfarande och är övertygade om att det är i en begränsad uppfattaning, säger Ulf Hörnberg.

Utredningen fortsätter, sedan fattas beslut om att pröva fallet i ansvarsnämnden, travsportens första rättsinstans.

– Vi vet inte ännu hur det här har gått till, men oberoende av hur hästarna fått i sig de otillåtna medlen visar det att vårt grundläggande arbete för ett stark djurskydd fungerar. Vi tar varje år över 3 600 dopningsprov i samband med tävling, träning och uppfödning. Prov som vi låter världens främsta laboratorier analysera. Våra hästar ska tävla och träna utan otillåtna medel i kroppen, säger Ulf Hörnberg.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se