Det här är Michael Schumachers favoritbana

På söndag körs Spaniens GP i Barcelona. Det kommer att bli den stora testen på hur och om de nya reglerna är bra eller inte.

F1 testar nämligen på den banan så ofta det går. Förarna känner varje millimeter och ingenjörerna kan knappast få mer information om hur man skall ställa in bilen.

Nästan alla de 20 lopp som körts på Circuit de Catalunya har varit en enda lång parad utan omkörningar. Enda gången som det var riktigt spännande var när Michael Schumachers växellåda krånglade och han körde nästan hela loppet 1994 med bara femman och blev tvåa.

Schumi säger att det här är en av hans favoritbanor. Så skall det äntligen vända för den sjufaldige mästaren?

Han har sannerligen inte haft det lätt. Förra året hade man en viss förståelse att det inte funkade. Men inte iår. Kval efter kval och lopp efter lopp får han stryk. Inte bara av Nico Rosberg utan också av nästan alla andra. Kritiken är massiv och många inklusive f.d. stallkompisar tycker att han skall sluta innan glorian, som hamnat på snedden, försvinner helt och hållet.

Efter Turkiet sa han till och med själv att det var inte särskilt roligt att köra och tävla längre. Och det från en människa som lever på och för att tävla.

Varför går det så bra för Nico?

Han ”kör” en massa tester i teamets simulator där man kan prova allt inklusive nya delar.Schumi hoppar över de övningarna. Har nämligen ett stort problem. Blir åksjuk.

Ögon, hjärna och kropp spelar inte ihop. Finns ingen koordination så resultatet kan bara bli ett. Finns kanske en läsare som inte kan åka i baksätet utan att bli sjuk som förstår hur Michael känner sig.

Nico har inte det problemet.

Michael hoppas trots handikappet att på söndag skall han äntligen få sin revansch på alla kritiker.

Snabbt byte av ämne.

Ishockey. Jag kommer att få ett par elaka kommentarer från mina finska vänner i pressrummet. Jag var ju inte snäll mot dem guldåret 2006 när Sverige vann både OS och VM.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se