tennis

"Söderling rår inte på de två stora"

Radiosportens rutinerade tennisreporter Mats Strandberg har bevakat världstennisen sedan 1974. Han tror att Robin Söderling når kvartsfinal i Franska öppna, men där tar det stopp.

– Den ser väldigt enkel ut sett till att han är seedad femma. Han har ingen riktig kanon förrän världsettan Rafael Nadal i en eventuell kvartsfinal. Om ingenting oförutsett inträffar slår Robin ofta de som är sämre seedade, säger Mats Strandberg.

26-årige Söderling har nyligen bytt tränare. Fredrik "Fidde" Rosengren har tagit över efter italienaren Claudio Pistolesi. Ett byte som Mats Strandberg tror är bra för den svenske världsfemman.

– Jag tror att Robin måste, i sin monotona strävan att bli bättre i tennis, också ha lite roligt på fritiden. Jag tror att "Fidde" är den gubbe som han kan skratta lite med mellan matcherna.

– Att ha lite kul är absolut vad Robin behöver för att kämpa på som han gör är otroligt påfrestande inte minst mentalt. "Fidde" är nog den glada gubbe som han behöver, säger Strandberg.

Vad är det för detaljer i Söderlings spel som måste förbättras för att han ska gå hela vägen och vinna en Grand slam-turnering?

– Nadal och Djokovic måste misslyckas. De är så otroligt kompetenta och fantastiskt talangfulla. Federer är på väg ner så honom kan Robin slå ganska snart på grus.

– De två stora rår han inte på helt enkelt, oavsett sin egen kapacitet. Hans chans är att de dyker på något sätt på vägen fram, för att han ska vinna.

Hur länge är det som du har bevakat världstennisen för Radiosporten?

– Bortsett från några mindre matcher så var det ju i Paris 1974, när Björn Borg vann sin första titel. Det var min första stora grej inom tennisen och det är ju ett antal år sedan.

Med den rutinen borde det inte vara några problem att tippa årets turnering, hur går det för Söderling?

– Söderling dyker nog normalt mot Nadal i kvartsfinal. Sen möts Djokovic och Nadal i finalen. De två definitiva giganterna i tennisen i dag. Djokovic resa 2011 är fantastisk – inte en enda förlust – och han har slagit Nadal i två raka finaler.

– Djokovic är, om inget oförutsett inträffar, stor favorit att vinna i Paris.

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se