FC Köpenhamn föll tungt

Med 2-1 att gå på talade inget för att FC Köpenhamn skulle missa avancemang när man i kväll tog emot slovenska Nova Gorica hemma på Parken. Utgången blev dock högst oväntad.

Danska mästarna FCK har ambitionen att inte bara dominera i hemlandet, man vill också på allvar utmana de europeiska storlagen. Satsningen är därefter; i måndags värvade man Tobias Linderoth och Magne Hoseth, till ett pris på vardera 12 miljoner kronor.

Därför hade nog ingen i klubben räknat med att ”blåbärslaget” Nova Gorica från Slovenien skulle utgöra något hinder i kvalspelet till Champions League – i synnerhet inte som FCK borta vann relativt enkelt med 2–1. Verkligheten blev dock en helt annan.

Innan ett nonchalant FCK hunnit gå till pausvila hade slovenerna gjort fyra (!) mål, och därmed skickat ut danskarna långt ifrån allt vad europeiskt cupspel heter. Ett chockat och desillusionerat Köpenhamn förmådde inte lyfta sig i andra halvlek utan fick i stället se Gorica fullborda förnedringen genom att skicka in 5–0 strax före slutet.

En brutal chock för FC Köpenhamn och svenske tränaren Hasse Backe, som nog får räkna med en och annan kritisk fråga i dagarna. Nova Gorica får nu möta vice Champions League-mästarna Monaco i tredje kvalomgången, medan FCK får rikta in sig på den inhemska ligan.

Högmod går före fall, sade någon...

Viktor Barth-Kron
viktor.barth-kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista