Isabellah Andersson vann damklassen i Stockholm Marathon. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
stockholm marathon

Hon vann för fjärde året i rad

1:15 min

För fjärde året i rad vann landslagslöparen Isabellah Andersson Stockholm Marathon på damsidan. Hon sätter därmed rekord i tävlingen.

Ingen annan löpare har tidigare vunnit Stockholm Marathon fyra år i rad, men nu har Isabellah Andersson gjort det.

Andersson låg under hela loppet i damtäten. Med mindre än en mil, vid stadshuset, kvar gjorde hon ett litet ryck från japanskan Eri Okubo. Andersson höll undan och sprang in på Stockholm Stadion med god marginal, segertiden skrevs till 2,37.28 timmar. Drygt en minut senare sprang Okubo i mål, trea blev ryskan Irina Permitina.

– Japanskan gjorde mig lite orolig men det hade inte gjort mig något om hon vunnit, säger Andersson till Radiosporten.

Andersson blev fyra i EM förra året men har den här säsongen haft en knäskada som hindrade henne från att löpa under en månad. Men nu är hon tillbaka på allvar och VM i Daegu är hennes stora mål.

– Det kändes okej men jag vet att jag har mycket att jobba på i min träning. Jag kan känna i kroppen att det inte fungerade alls. Det går inte framåt, det går tungt hela vägen och kraften finns inte, säger Andersson, som hoppas vara tillbaka i toppform om en månad.

– Jag vet att jag kommer att vara i bra form till VM.

29-årige Shumi Gerbaba vann Stockholm Marathon 2011 på tiden 2,14.07 timmar. Det är första gången på 15 år som en etiopier vinner loppet., de tre senaste åren har en kenyan vunnit.

Gerbaba låg hela tiden i täten och med mindre än en mil kvar drog han ifrån kenyanen Dominic Pius Ondoro, som blev tvåa. Trea blev Kenneth Korir från Kenya.

Bäste svensk i loppet var Daniel Woldu från Spårvägen på en fjärdeplats. Han gick i mål drygt fyra minuter efter Gerbaba.

Läs också:

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Fakta: Resultat

Herrar:

  1. Shumi Gerbaba, Etiopien, 2,14.07 timmar
  2. Dominic Pius Ondoro. Kenya, 2,14.23
  3. Kenneth Korir, Kenya, 2,15.09
  4. Daniel Woldu, Sverige, 2,19.34.

Damer:

  1. Isabellah Andersson, Sverige, 2,37.28 timmar
  2. Eri Okubo, Japan, 2,38.58
  3. Irina Permitina, Ryssland, 2,39.44.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista