cykel

Kontroversielle Contador kör Tour de France

Cykelstjärnan Alberto Contador kommer att delta i årets Tour de France. Detta trots att majoriteten av de franska fansen inte vill se den dopningsanklagade spanjoren i tävlingen.

Alberto Contador, som för två veckor sedan vann Giro d'Italia, bekräftade på lördagen att han ställer upp i cykelklassikern.

– Ja, jag tänker köra i touren, säger Contador till spanska medier.

Contador har vunnit Tour de France tre gånger. Efter förra årets tour åkte han fast för det förbjudna preparatet clenbuterol, men friades senare. Ärendet gick då till Internationella idrottsdomstolen Cas.

Men deras dom har skjutits upp från juni till augusti vilket gör det möjligt för Contador att ställa upp i tävlingen som inleds 2 juli.

Men de franska cykelfansen vill inte se honom i tävlingen. En fransk opinionsundersökning visar att 63 procent vill stoppa honom. Endast 19 procent anser det självklart att han ska vara med.

Reglementet säger att Tour de France har möjlighet att förbjuda en cyklist att tävla om dennes medverkan fläckar ned tävlingens rykte, men arrangören sade nyligen att de inte tänker stoppa Contador från att delta.

Contador kan bli den förste sedan Marco Pantani 1998 att vinna både girot och touren samma år.

Andreas Lundin/TT