Dryga böter efter Plannjas avhopp

Internationella basketförbundet (Fiba) har tilldömt svenska förbundet böter på 30 000 euro, motsvarande 270 000 kronor. Orsaken är Plannjas hastiga återbud till Europacupen.
På basketförbundet är man bekymrad över domen – inte för pengarnas skull, de kräver man Plannja på – men över svensk baskets anseende.
Plannja vägrar i sin tur betala hela bötessumman.

För två veckor sedan drog sig Plannja basket hastigt ur spel i Europacupen. Klubben ansåg att matchandet, med spel i Basketligan och Europacupen, skulle bli för intensivt och att den ekonomiska risken var för hög för en Europasatsning.
Fiba tvingades därför planera om spelprogammet, vilket är anledningen till böterna. Egentligen skulle Plannja spelat hemma mot S:t Petersburg den 24 oktober.

Vid Svenska basketförbundet säger man sig idag vara bekymmrad över domen. Pengarna kommer man kräva av Plannja, men man är mer orolig över betydelsen för svensk basket på lång sikt.
Kent Johansson, ordförande i Plannja basket, säger i en kommentar till Radiosporten att klubben inte kommer att betala hela summan, utan förbundet får ta en del av böterna.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista