Omgivningen idealisk för en avgörande match

Det är en solig och fin dag i Vancouver och omgivningen är idealisk för en sjunde och avgörande  match. Hela staden kommer vara fylld av fans fyllda av förväntningar och också i många fall helt enkelt fulla.

Ett fåtal av de som finns i arenan kommer till och med att hålla på Boston Bruins men inte många. I USA dominerar hemmapubliken totalt. Inga stora Bostonklackar är på plats. 

Ändå flödar alkoholen på matcharenan, men ölen är blaskig och fansen tvingas till ett val: drick mindre eller tillbringa större delen av matchen på muggen.... nordamerikanska fans äter dessutom mycket mer än den svenska...Då blir de feta och orkar inte slåss...

Detta mer skämtsamt.. men det är en familjefest också. Publiken består inte bara av män i fightingåldern... Trots de höga biljettpriserna. 

Men med flera hundratusen människor ute på gatorna kan det bli oroligt förstås. I Nordamerika blir vandaliseringen på stan efter en seger ofta ganska stor. Det har till och med skett i Vancouver. Fast då var det efter en förlust, nämligen efter senaste finalserien 1994.

Kom bara och tänka på sånt här i och med debatten i Sportextra som jag lyssnade på. Det var en incident i Los Angeles där två personer misshandlade en man som höll på Giants i samband med en baseball match där hemmalaget L A Dodgers mötte San Francisco laget.

Rivaliteten mellan dessa båda lag är JÄTTESTOR.. misshandeln ändå otypisk och mycket uppmärksammad i efterhand särskilt som den misshandlade hamnade i koma och fortfarande är i kritiskt tillstånd. Säkerhetspådraget kring Dodgers matcher har ökat, men incidenten känns mera som ett gängrelaterat bårk än ett slagsmål mellan fans.

Jag vet inte varför våldet kring arenorna inte finns i samma utsträckning här men jag vet en sak. Går du på en match som bortafan så är du ödmjuk och godmodig... Du beter dig som en gäst och du kräver ingenting. Och så är det inte alltid i Sverige.

Annika Greder Duncan
radiosporten@sr.se