friidrott

Skötts guide: Nionde plats vore guld för Sverige

Europas tolv främsta friidrottsnationer strider till helgen, gren för gren, om medaljerna i lag-EM i Stockholm. För Sverige handlar det rimligen främst om att undvika nedflyttning, det vill säga slippa placeringarna 10-12.

Sverige blev ifjol i Budapest tvåa i First League, divisionen under elitdivisionen. Det innebar uppflyttning tillsammans med ettan Tjeckien och trean Portugal. Troligen är det dessa nationer samt Vitryssland och Spanien som nu strider om att bli sämst nia i sluttabellen på Stockholms Stadion.

Regerande mästare är Ryssland, som senast vann lag-EM före Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Lag-EM är, förutom DN-galor och Finnkamper, det största som förekommit på Stockholms Stadion sedan EM 1958 och lag-EM:s föregångare Europacupen 1970.

De största stjärnorna som tävlar är i Stockholm är fransmannen Christophe Lemaître (sprint) och Renaud Lavillenie (stavhopp), samt italienske längdhopparen Andrew Howe och tyska släggkasterskan Betty Heidler.

Radiosporten sänder både lördag och söndag från kl. 14.30 i P4, webbradion, mobil.sverigesradio.se och via applikationen SR Play.