Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX.
tennis

Björn Hellbergs sanslösa Wimbledonfacit

1:58 min

Radiosportens expertkommentator och tennisorakel har inte missat en enda dag i Wimbledon de senaste 45 åren. Och i år är han självklart på plats igen för att följa världens största tennisturnering.

– Det är 45:e året i rad. Jag hade turen att vara med på den sista amatörupplagan 1967. Året därpå 1968 var både proffs och amatörer välkomna. Jag har haft turen att vara frisk och har inte missat en enda dag under de här 45 åren, säger Björn Hellberg till Radiosporten.

Tennismuséet i Wimbledon ville ha Hellbergs kavaj, som har en lite speciell historia. Den utspelades visserligen i Paris och Franska öppna, men är ändå en klassiker även i England.

– Vi höll på att bli lynchade Mats Strandberg (Radiosportens kommentator) och jag eftersom vi hade pratat för högt under Mats Wilanders åttondelsfinal mot Ivan Lendl 1982, berättar Hellberg och tillägger:

– Vi hade ingen radiohytt utan satt ute i publikhavet. Strandberg hetsade upp sig – han börjar ju alltid i ett crescendo och sen ökar han tempot – och vi hyschades ner flera gånger. Jag tror matchen bröts sex gånger på grund av oro på läktaren.

– Matchen genomfördes, Wilander vann och jag fick löpa gatlopp efteråt. De ryckte sönder kavajen på mig och ville hämnas för att vi pratade så högt, säger Hellberg och skrattar lätt.

Avslutningsvis, vad är den största skillnaden på Wimbledon jämfört med första gången du var här?

– Det är många fler banor nu. Det är den största skillnaden. Då fanns det bara banor på den ena sidan om centercourten. Sedan dess har man byggt ut och det har blivit stora dramatiska förändringar.

Martin Marhlo, Wimbledon
martin.marhlo@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista