Foto: SCANPIX

Legendariske kung Tumba fyller 80

Sven Tumba: "Jag tränade nog mer än de flesta"
12 min

Den 27 augusti fyller idrottslegenden Sven Tumba 80 år. I dag ligger skridskorna på hyllan, men som ung och talangfull tävlingsman satt de allt jämt på: "Hockeyn var ens liv, där la man ju hela hjärtat".

Det var flytten med familjen från Kungsholmen till Tumba som förvandlade den då tioåriga pojken Sven Johansson till Sven Tumba Johansson. Först 1965 gjorde han ett formellt namnbyte, men då var Sven Johansson sedan länge Tumba med hela svenska folket.

När nu den svenska VM-hjälten och idrottslegenden Sven Tumba fyller 80 år ser han tillbaka på en enastående karriär fylld av stora ögonblick. Han debuterade som tjugoåring i det svenska ishockeylandslaget. Om han var ovanligt talangfull eller bara väldigt träningsmotiverad har han svårt att svara på, men medger att han nog tränade mer än de flesta.

– Det var hockey för hela slanten, det var ju inget snack om saken. Hockeyn var ens liv, där la man ju hela hjärtat, säger Tumba.

Sven Tumba var en profil både i Djurgården och i landslaget. Han spelade 15 år i Tre Kronor och vann hela tre VM-guld med landslaget. Ett av mästerskapen toppar minnena i karriären.

– I Ryssland, när vi slog ryssarna i Moskva. Det var som ett genombrott när vi kunde klappa till ryssarna för de var otroligt starka. Det var nog nummer ett, säger Tumba.

Vid sidan om idrottskarriären har Sven Tumba genom sin entreprenörsanda banat väg för andra stora idrottare. Redan 1960 startade han TV-pucken, där både Peter Forsberg och Mats Sundin fick stora genombrott. Han var också den första någonsin att anlägga en golfbana i Sovjetunionen. När Sven Tumba nu fyller 80 år är det en legend som ska firas. Ja, nästan en kunglighet. Som ung träffade han nämligen prinessan Birgitta på GCI och de två blev ett par.

– Birgitta och jag hade ett år där vi lattjade. Det var en häftig romans vi hade ett tag där. Jag hade blivit en bra kung tror jag, säger Tumba och skrattar.   

Mats Strandberg
mats.strandberg@sr.se

Caroline Lagergren
caroline.lagergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".