Foto: Robert Tennisberg / SR
Skytte-EM

Therése Lundqvist kliver fram i rampljuset

8:56 min

Lerduveskytten Therése Lundqvist knep Sveriges första OS-kvotplats i Sydney i våras. Nu är hon på plats i Belgrad för att tävla i skeet i EM. "Ambitionen är att ta medalj" säger Lundqvist.

Skytten Therése Lundqvist fick år 2000 känna på Pia Hansens guldmedalj från OS i Sydney. Den då tioåriga uppsalatjejen visste redan då att en sådan ville hon också ha en dag. Nu, 21 år gammal, är hon i Belgrad för att kämpa om både EM-medalj och OS-plats. 

– Ambitionen är naturligtvis att ta medalj och göra så bra som möjligt ifrån mig. Det ska bli jättekul att skjuta och att tävla igen, så jag ser fram emot det, säger Lundqvist.

Therése Lundqvist har varit med i landslaget i fem år och för två år sedan kom det stora genombrottet. Då vann hon både junior-EM och junior-VM. I våras kom hon femma på en världscuptävling i Sydney och knep därmed en av de åtråvärda OS-kvotplatserna, Sveriges första.

– Det har gått väldigt fort för mig. De säger att det tar tio år för en talang att bli riktigt bra, jag har ju hållt på i bara sju år och tränat aktivt och tävlat, så jag har ju tre år kvar. Det är jättekul att det går fort och att det går framåt, säger en målinriktad Lundqvist.  

Trots att det var Lundqvist som knep Sveriges OS-kvotplats så är det inte självklart att det är hon som får åka till London. Platsen är inte personlig, utan SOK beslutar vem som får åka. Konkurrensen står mellan Lundqvist och sex år äldre Nathalie Larsson.  

– Ingenting är ju självklart så det är bara att kämpa på och försöka göra sitt absolut bästa. Jag ser verkligen fram emot om jag får åka dit, säger hon.

Först i höst tar SOK beslutet om vem av de svenska skyttetjejerna som får åka till OS i London nästa år. Mycket talar för att det blir Therése Lundqvist som får åka, men  hon tar ingenting för givet.  

– Nathalie är en sån extremt rutinerad tävlingsperson så man kan aldrig räkna bort henne, hon är så pass duktig så det kan man aldrig göra, säger Lundqvist. 

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Caroline Lagergren
caroline.lagergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista