Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Ridsport

Kittel säkrade OS-platsen

1:52 min

Patrik Kittel och hans häst Watermill Scandic säkrade i eftermiddags en OS-plats för Sverige genom att göra en stabil insats som siste man ut i laget vid EM i dressyr i Rotterdam.

Europamästerskapen var sista chansen för Sverige som aldrig tidigare missat att kvala in till OS. Laget hamnade på fjärde plats totalt men en sjätteplacering hade räckt för att få biljett till London 2012.

Efter en svag prestation av den svenske andreryttaren Tinne Vilhelmsson Silfvén tidigare i dag var Kittel pressad att komma upp till sin normala standard som siste man ut i laget.

Vilhelmsson Silfvén gjorde en allvarlig miss i piaffen när hennes Favourit blev nervös av atmosfären på arenan i Rotterdam. I övrigt red hon felfritt men fick bara knappt 70 procent i poäng av domarna; klart under de 75 procent som man hade hoppats på.

Kittel däremot gjorde en stabil insats och landade på drygt 76,4 procent, vilket räckte med ganska god marginal för att ta Sverige till OS. Guldet gick till Storbritannien, silvret till Tyskland och bronset till hemmanationen Holland.

– Det viktiga var att vi kvalade, att vi visade för olympiska kommittén att vi har att göra på ett OS och att vi är på g framåt och har bra hästar. Det tycker jag var det roligaste, säger Kittel till Radiosporten.

Övriga deltagare i det svenska laget var Rose Mathísen på Bocelli och Cecilia Dorselius på Lennox. Samtliga svenska ryttare utom Dorselius är kvalificerade för den individuella tävlingen på lördag.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista