Kanot-VM

Csipes frälste hemmapubliken

Ungerskan Tamara Csipes vann VM-guld på K1 5000 meter vid kanot-VM i ungerska Szeged.

Josefin Nordlöw var aldrig nära medaljerna. Hon låg i den andra klungan större delan av loppet och tappade några placeringar under andra halvan, till den tionde plats som hon slutade på.

24.14,686 var nästan en minut efter segraren.

Efter ungefär halva loppet stod det klart att segern skulle stå mellan ungerskan Tamara Csipes, brittiskan Lani Belcher och vitryskan Maryna Paltaran.

Med ungefär 300 meter kvar ryckte ungerskan, till publikens stora förtjusning, och 21-åringen vann sitt andra guld under hemma-VM.

Hon vann även K1 1000 meter. Varken K1 1000 eller K1 5000 är dock några OS-distanser för damerna. Silver till Storbritannien och bronset till Vitryssland.

Nordlöw misslyckades med mästerskapets stora mål, att tillsammans med Karin Johansson nå finalen på K2 500 meter och sluta bland de sex bästa för att säkra en OS-biljett. Nordlöw/Johansson slutade fyra i B-finalen.

Tyngre dag för Barsk

Johannes Barsk som i sitt första VM i K1 tog sig till final på K1 500 meter och var nära VM-bronset, men slutade fyra, var inte lika framgångsrik på 5000 meter.

Barsk varvades efter ungefär halva loppet och fullföljde aldrig. Guldet till tyske Max Hoff och silvret till vitryssen Aleh Yurennia.

Hoff var fyra och Yurennia femma i Anders Gustafssons silverlopp på K1 1000 meter. K1 5000 är ingen OS-distans för herrar heller.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se