Koreaner ligger steget före

Redan långt före Kinas uppsving som rik och tekniskt framstående nation hade Sydkorea (och Japan) ett starkt rykte hos oss svenskar: Här föds de tekniska finesserna allra först!

Inte för att det märktes SÅ tydligt i vinterorten Pyeongchang, när jag var där 2009 på ett skidskytte-VM med akut snöbrist. Snö som fanns lagrat på annat håll blev inforslat med kälkar och slädar (!) och utkavlat med spadar (!).

Men i stadsmiljö, på hotell, i taxibilar....

 

Ja, i taxin här kan vi alltid kolla på någon tv-såpa, de senaste tv-nyheterna o.s.v. Jag har undrat i 15-20 år hemma i västvärlden varför tv:n aldrig gör sitt intåg i bilar! Här finns det, och troligen inte bara hos taxichaufförer.

Det är klart att det bästa vore att det BARA fanns i baksätet - för trafiksäkerhetens skull. Som du ser finns tv-rutan här precis intill förarens backspegel. Och i slutet av såpaavsnitten blir det som mest spännande...

Och mer...?

Det är inte dumt med eluppvärmda, sköna toalettstolar (har Du det hemma?) - eller systemet med en liten dosa (ofta i vackert trä) som du får när du sätter dig vid restaurangbordet. Du behöver bara trycka på en knapp på dosan när du behöver kyparens uppmärksamhet, så kommer hon efter några rappa sekunder. Inga vinkningar, inga "mister, monsieur, hey..." eller andra jobbiga utrop.

Och i hotellets hissar, om jag ska till våning 6, slipper vi stanna på våning 4 trots att någon av misstag tryckt på den knappen. Här trycker vi bara en andra gång på knappen för våning 4, så slocknar den och hissen bara passerar förbi.

Det är toppen - och inbjuder till det fina interna skämtet till en kollega, som bor på våning 10 och som inte kommit på denna lilla finess. Ramla över alla knappar, så att samtliga våningar tänds, när du kliver in i hissen! Och sedan bara... "Nja, jag bara skojar..."

Bengt S, Mokpo, tisdag 23 augusti 2011
bengt.skott@sr.se