Foto: Maja Suslin/Scanpix
motorblocket

Flash: "Det blir ett sista slag"

3:15 min

Det pågår en stor strid inom svensk racing. Jan Flash Nilsson har startat en ny racingserie men tror att bara en av serierna STCC och TTA kommer att överleva.

Utbrytargruppen TTA ska konkurrera med STCC nästa år med sin egna "Swedish Racing League".

TTA-stallen, under ledning av Jan Flash Nilsson, presenterade sitt upplägg för en dryg vecka sedan i Stockholm, vilket du kunde höra om i Radiosporten.

Då berättade också Flash om hur han känt sig under sensommaren när det varit en hård debatt kring STCC och det nya mästerskapet.

– Jag tycker att det har varit fruktansvärt jobbigt. Jag är ingen politiker som tycker om att ställa mig i en talarstol och säga att Reinfeldt är en idiot, utan jag tycker om att bygga om saker och ting på ett positivt sätt, och jag tycker att det har varit en jobbig tid i tio månader som är över i dag, säger Flash.

Från STCC:s håll har man sagt att det inte är så roligt att konkurrera med STCC, eftersom man har ett högt marknadsvärde och varumärket är starkt.

– Vi ville ju inte dra oss ur STCC, vi tycker att STCC har ett bra varumärke och allting. Men alla företag har ju ett bra varumärke ända till det händer någonting. Man ska vara rädd om sitt varumärke och när de stora stjärnorna som bygger STCC:s varumärke drar sig ur, då känns det nog som att det har fått slagsida i alla fall, säger Flash.

Men på sikt tror inte Flash att det finns plats för två ligor.

– Det blir nog ett sista slag och sedan så är det över. Jag tror att vintern 2011-2012 blir slaget och sedan är det nog en serie, säger Flash.

– I min önskekristall så ser jag bara Swedish Racing League. Vi är inte ute efter att förstöra för STCC utan vi kör vårt eget race nu och har våra egna utvärderingar som vi tänker fylla och vad de gör är vi ointresserade av från och med nu.

Den tidigare STCC-mästaren Thed Björk säger såhär om saken.

– Det är en väldig fajt som pågår och jag tror inte att det är bra för någonting. STCC är ett sådant bra mästerskap, teve och event så det gynnar ingen om några team drar, säger Björk, som själv satsar på STCC just nu.

Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sr.se

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista