Norsk sensation på Jägersro

En norrman kom till Jägersro och vann Svenskt Travderby på den bästa segertiden i loppets historia och till det högsta oddset i denna klassiker på 12 år. Vem är hästen och vem är kusken?

Hästen var nr 3 Gazza Degato, tränare och kusk Tom Horpestad, en norrman som till vardags är baserad på Årjängstravet i Värmland.

Först på andra plats återfanns storfavoriten nr 4 Giant Diablo med Örjan Kihlström, trea kom nr 12 Spring Ray med Erik Adielsson.

Oddset 14,55 är det högsta sedan 1992, då en annan värmländsk häst, Utini, vann med Erik Berglöf i sulkyn. Segertiden på Gazza Degato är den bästa i loppets 77-åriga historia. Kilometertiden var 1,14,1, och 1 600 000 kronor går till kretsen runt Gazza Degato.

Tog täten efter 700 meter
Tom Horpestad seglade fram till täten efter 700 meter, då han länsade förbi den då ledande 1 Luxury Ås. Hästar som hade galopperat i starten var nr 2 den betrodde Makhtoub Jet, och även nr 6 Arnie Sensation.

Giant Diablo gick bekvämt i andra spår, först som fyra – sedan som trea – och på slutet som tvåa utvändigt. Den som på slutvarvet låg utanpå Gazza Degato var nr 9, förra årets Kriterievinnare, Nolte.

Med 600 meter kvar angrep Giant Diablo i tredjespår, men ledaren Gazza Degato och den blåklädde kusken Tom Horpestad höll undan med en halv längd.
 - Länge efter mål hade jag fortfarande inte fattat att jag vunnit, sa Horpestad efteråt till TV 4.

Vem är då Gazza Degato? Jo, han var med som finalist i förra årets Travkriterium, alltså det skarpaste loppet för 3-åringar. Då satt han i andrapar utvändigt, satt kvar där för länge, det var en fälla, det var ett misstag av Horpestad, han blev fastlåst, men idag kom jätterevanschen.

Han är halvbror med Gidde Palema, Elitloppsvinnaren. Det kan man säga eftersom bägge är komna efter den fantastiske avelshingsten Alf Palema.

Vem är Tom Horpestad? Jo, en 37-åring, från Stavanger, sedan sju år tillbaka baserad i Årjäng som ju ligger precis på den svenska sidan av gränsen. Han utsågs till Årets Komet 1998 av den svenska travjournalistkåren.

Han hade länge en häst som heter Someday Soon som den bäste i stallet, men nu är derbyvinnaren idag Gazza Degato i särklass. En häst som kostade 280 000 kronor när han köptes in på Kriterieauktionen för 3 år sedan. Nu är han värd mångdubbelt mer. Han är bara 4 år och har en spännande framtid.

/ Bengt Skött

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".