Foto Leif R Jansson / SCANPIX
Sportextra 50 år

"Det var underbara, ljuvliga år"

7:03 min

Under nästan två decennier var Tommy Engstrand en av Radiosportens stora profiler. Tiden som referent, studioankare och reporter minns han med glädje. "Jag saknar alla gamla tider" 

Det var ett samtal från "den store" som gjorde att Tommy Engstrand hamnade på Radiosporten 1969.

– Jag kom dit tack vare Lennart Hyland, och jag var ju oerhört smickrad att jag fick ett samtal från honom. Det var en liten dröm som gick i uppfyllelse. Den 1 juni 1969 började jag, och då trappade Lennart ned från Radiosporten. Det var mycket one man show på Radiosporten de här åren, han var så oerhört stor.

Nästan 20 år jobbade Tommy Engstrand med att utveckla Sportextra. Både som reporter, nyhetsankare, referent och de sista sju åren som chef. Han såg en redaktion i förändring och var själv en del i den. Och 1984 kom belöningen i form av stora journalistpriset.

– Vi hade ju två olympiska spel då, och hela truppen gav sig hän. Åke och Assar och Hasse Johansson gjorde det här till en fest. Och sen var det ett nyhetsarbete där vi var med och utklassade de flesta.

Han har många fina minnen från tiden på Sportextra och minns framförallt minuterna innan sändning som speciella.

– Bland det roligaste så var det ju när vi snackade upp oss inför Sportextra. När man satt i studion - jag var ju ofta studiovärd - en 45 innan och man tog kontakt med alla arenor runtom i Sverige, och i världen - det satt ju folk i varenda buske. Och då gick snacket igång för att pumpa in tempo självförtroende som man behöver ha för att göra ett bra sportextraprogram. Då gick snacket nästan som ett referat men det var mest humor det handlade om. Det var synd att det där inte gick ut ibland. Det var strålande kul.

– Ja, jag saknar alla gamla tider, det var underbara, ljuvliga år.

Claes Aronsson
claes.aronsson@sr.se

Caroline Lagergren
caroline.lagergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista