sportextra 50 år

Granqvist: "Står för det som är sagt och gjort"

39 min

Säg Radiosporten och en av de första namnen som kommer upp i huvudet är Lasse Granqvist. Referatet från OS 2002 när Tre Kronor förlorade mot Viryssland är ihågkommet av en hel nation.

Lasse Granqvist är närmast synonymt med Radiosporten. Han har refererat stora matcher från fotbolls-VM, ishockey-VM och OS, senast hördes han i Sveriges fotbollslandslags EM-kvalmatch mot Ungern för en dryg vecka sedan.

Karriären på Radiosporten inleddes den 16 januari 1988, han var tillsvidareanställd till och med millennieskiftet och har sedan dess har han frilansat.

Granqvist gjorde sitt första mästerskap 1991 i hockey-VM och 20 år senare har inte hans referatteknik ändrats speciellt mycket.

– Jag är inte säker på att jag är en bättre referent i radio i dag än vad jag var exempelvis 1994. Jag har inte funderat och tänkt noga igenom hur jag ska göra för att det här ska bli bra. Jag har gjort det på det sättet att jag känt att det här är min person, det här är jag och det här kan jag göra. Då har det fungerat bra, det har varit bra att bli glad när det går bra för Sverige, säger Granqivst.

– Däremot när det går dåligt, som Salt Lake City 2002, då är det inte lika bra därför att i Sverige vill vi inte prata om hur dåligt det är. Vi konstaterar att det gått dåligt och går vidare. Men det är också min personlighet att referera när det går dåligt.

Granqvist har aldrig fått så mycket reaktioner efter ett referat som då – efter Tre Kronors förlust mot Vitryssland.

– I negativ form har det inte varit så mycket. Folk reagerade på att det var för upphetsat och för mycket utskällningar. Jag blev anmäld till Radionämnden för att jag hade uttryckt mig nedlåtande om svenska medborgare i tjänst utomlands, men allt är frikänt nu, säger Granqvist.

Ångrar du det referatet?

– Jag står för referatet men jag hade kanske inte gjort samma sak i dag, men det går inte att referera, jobba i nuet och leva och sedan ångra sig efteråt. Det handlar om att stå för det som är sagt och gjort, och det är det största svenska idrottsliga fiaskot tillsammans med OS i Berlin 1936 med Sven Jerrings "Japaner Japaner".

Att säga att man skäms för att var svensk ska man inte göra?

– Jag sa att jag skäms som svensk idrottskommentator att sitta och referera den här skiten, säger Granqvist.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista