Darijo Srnas frispark gav Kroatien segern. Foto: PRB.

Kroatisk frispark sänkte Sverige

Kroatien slog Sverige med 1–0 inför 40 023 åskådare på Nya Ullevi. Det var mittfältaren Srna som slog in en välplacerad frispark i den 64:e minuten.
Sverige skapade för få chanser och Kroatien utnyttjade sin.

Sverige och Kroatien har rankats som aspiranter till segern i VM-kval grupp 8 i Europa eftersom båda lagen var med i EM-slutspelet i Portugal.

Svenskarna startade matchen bäst med några halvchanser där Christian Wilhelmsson var en framfusig kreatör. Kroatien kom mer och mer in i matchen men utan att skapa några heta chanser.

Matchens första riktigs vassa tillfällighet kom först i den 41:a minuten. Det var Fredrik Ljungberg som med en intelligent genomskärare nådde fram till Henrik Larsson som blev helt fri med Butina i Kroatiens mål. Henke sköt strax innanför straffområdeslinjen, men målvakten räddade med en snygg fotparad. 

Bara någon minut senare var det Anders Svensson tur att komma till skott. Efter väggspel med Zlatan Ibrahimovic sköt han ett skott som gick precis över ribban. Den första halvleken var klart godkänd från svenskarnas sida.

Sveriges fortsatte att föra spelet, men skapade som bäst ett par resultatlösa hörnor. I den 64:e minuten slog blixten ner från klar himmel. Det var mittfältaren Darijo Srna som förvaltade en frispark rakt framifrån från ca 27 meter på bästa möjliga sätt. Med ett skruvat skott över den svenska tremanna muren landade bollen precis vid Andreas Isaksson högra stolpe.

Sverige kvitterade åtta minuter senare trodde de 40 023 åskådarna. Butina i målet hoppade upp för att plocka ner en höjdboll men tappade bollen som studsade in i mål. Tiondelen efter att målvakten tappat bollen försökte Zlatan stanna för att inte springa in i målvakten, men rörde honom lite med händerna. Domarna blåser 99 fall av 100 när målvakten berörs.

Svenskarna flyttade fram sina styrkor och skapade ett tryck mot det kroatiska målet, men det hetaste som hände var en skärmytsling mellan Olof Mellberg och några kroatiska spelare.

Segern var inte helt rättvis men svenskarna skapade för få chanser och utnyttjade inte de som skapades, vilket Kroatien gjorde.

Matchfakta
Sverige-Kroatien 0-1 (0-0)
0-1 Darijo Srna (64).
Varning Sverige: Jonson
Varningar Kroatien: Kovac, Babic, Leko, Simunic, Vranjes
Domare: Arturo Dauden Ibanez, Spanien.
Publik: 40.023 

Sverige: Andreas Isaksson - Alexander Östlund, Olof Mellberg, Teddy Lucic (Marcus Allbäck, 80), Erik Edman - Tobias Linderoth - Christian Wilhelmsson, Anders Svensson (Mattias Jonson, 73), Fredrik Ljungberg - Zlatan Ibrahimovic, Henrik Larsson.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista