Golf

Tufft läge för Europa i Solheim Cup

Solheim cup avgörs inte förrän på söndag , men frågan är dock om golftävlingen i praktiken inte redan är avgjord.

Ställningen, 8-8, betyder klar fördel USA - i alla fall historiskt sett.

Caroline Hedwall såg sin avslutande putt rulla sakta på 18:e hålet. Gick den i betydde det delad poäng för henne och Suzann Pettersen mot Morgan Pressel/Cristie Kerr och framförallt - europeisk ledning, 8,5-7,5.

Det finns framförallt två faktorer till det:

Europa hade under hela helgen varit i ledning, bland annat 7-5 efter förmiddagens foursome.USA har genom åren varit starkast i de avslutande singlarna.

För historien har upprepat sig gång på gång, senast för två år sedan i USA. Då - precis som nu - var ställningen 8-8 inför singlarna. Då krossade amerikanskorna Europa med 8-4 och vann tävlingen för tredje gången i rad.

Maria Hjorth som hade en blandad lördag, segrare på förmiddagen ihop med Anna Nordqvist och förlorare på eftermiddagen i fyrbollen ihop med Azahara Munoz, Spanien, gör sin femte Solheim cup men har bara en seger. Hon menar att precis som ett fotbollslag måste Europa på söndag lära sig att stänga matcherna efter att ha tagit ledningen.

Fakta är att bara vid tre av elva tävlingar har Europa plockat fler poäng än USA i singelspelet. Nu behövs också totalt 14,5 poäng för att vinna.

Anna Nordqvist var också med i Europas förlustlag 2009.

Hon var en av Europas framgångsrika spelare som fick stå över fyrbollen då de båda kaptenerna valde olika strategi. USA:s Rosie Jones gjorde som hon själv uttryckte det "tog fram de stora vapnen" och toppade laget. Europas Alison Nicholas valde att vila stjärnor som Nordqvist och Sophie Gustafson.

Det straffade sig rejält - och kan också ha avgjort mötet.

TT