Polisen ska ta betalt i Stockholm

1:10 min

Polisen i Stockholms län kommer att ta betalt vid idrottsevenemang som arrangeras av aktiebolag. Den första matchen blir ishockeyderbyt mellan AIK och Djurgården den 14 november.

Ersättningen tillfaller inte polisen utan går ograverat till Stockholms stad.

För att klubbarna ska kunna anpassa sig blir det en period för omställning fram till den 1 juli nästa år. Fram till dess är ersättningarna nedsatta med 75 procent, meddelade Stockholmspolisen.

– Vi borde ha tagit betalt tidigare men bolagiseringen av klubbarna har skett successivt och i dag är det alldeles uppenbart att vi måste ta betalt. Det är väldigt stora kostnader för polisen också, säger länspolismästare Carin Götblad till Sveriges Radio.

Före pressträffen i polishuset hade polisen ett möte med de berörda klubbarnas representanter.

– Ja de var inte glada, men det här var ett väntat beslut, säger Götblad.

Ett exempel på hur nyordningen slår är högriskmatchen den 14 november, hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården. Den skulle enligt Götblad kosta 891 200 kronor, men tack vare nedsättningen blir notan nu 222 800 kronor.

Polisen gjorde också klart att man bara avser att ta betalt för bevakningen närmast kring och inne på arenan. Bevakning av andra insatser, exempelvis när huliganer gör upp på andra platser, ska klubbarna inte stå för.

Carin Götblad tror att Stockholmspolisens nya regler kommer att få avspeglingar i även andra polisdistrikt.

– Bolagiserade klubbar är främst Stockholmsklubbarna, men vi har Växjö och Örebro också. Det är klart att det har betydelse för hela lander, men det är framförallt i Stockholm.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se