motorsport

Wheldons dödskrasch skapar redan debatt

Dan Wheldons dödsolycka har åter lett till diskussioner om man verkligen ska köra open wheel racers, alltså bilar utan tak, på ovalbanor.

Hastigheterna blir för höga – 340 kilometer i timmen nu vid den aktuella olyckan – och flera av förarna var oroliga efter träningen när den kunde notera att med den dosering som banan har så kunde man köra med gasen i botten hela tiden.

340 kilometer i timmen var hastigheteten också vid Kenny Bräcks krasch 2003 som han mirakulöst överlevde och som på många sätt är väldigt lik gårdagens.

Wheldons bil kastades upp i luften sen han kört över en inbromsande bil som reagerade på kollisionen framför dem och Wheldon flög in det så kallade säkerhetsstaketet.

Den stora skillnaden vid kraschen i söndags, jämfört med exempelvis Bräcks var att bilen fattade eld, vilket flera av bilarna som var inblandade gjorde.

Man diskuterar också om dessa säkerhetsstaket som fungerar jättebra vid Nascarlopp där det handlar om en helt annan sorts bil och lägre hastigheter, verkligen är optimala för de här lätta bilarna. De flesta ovalbanorna runt om i USA används av flera olika racingkategorier.

Det är fem år sen det förekom en dödsolycka i Indy Racing.

De övriga tre skadade förarna mår all förhållandevis bra Pippa Mann och JR Hildebrand är kvar på sjukhuset medan Will Power fått lämna detsamma.

Dan Wheldon tävlade bara sporadiskt den här säsongen. Han vann Indy 500 men hade trots det inget kontrakt. I stället ställde han upp i Las Vegas loppet som en del av ett jippo, han fick starta sist och skulle vinna fem miljoner dollar om han vann, men dela pengarna med ett fans som skulle lottas fram.

Hela grejen var ett PR-trick påhittat av Randy Bernard som är ett av toppnamnen i IRL:s ledning.

Annika Greder Duncan, Los Angeles
radiosporten@sr.se