Inför OS 2012

Enorm kubbning väntar bland hoppryttarna

5:27 min

Så många som tio ryttare kommer under vintern och våren att strida om de fyra platserna i det OS-uttagna hopplaget. Också för färske europamästaren Rolf-Göran Bengtsson finns frågetecken.

– Vissa hästar kan få en enorm utveckling ganska tätt före ett mästerskap. Se på Peder Fredricsson som inte fanns med i diskussionerna i april 2004 men som sedan var betydelsefull i medaljlaget i Aten, säger Sylve Söderstrand, förbundskapten för hoppryttarna, till Radiosporten.

Ett liknande exempel är Henrik von Eckermann som sent in i laget inför årets EM i Madrid, där OS-kvalificeringen fixades.

En fördel inför London-OS är att Sverige lyckats kvala sig tillbaka till Superligan, så att fler ryttare får chansen att tävla internationellt. Storstjärnan Rolf-Göran Bengtsson lär dock bara deltaga i ett fåtal superligatävlingar.

Och just kring Bengtsson finns fortsatta frågetecken kring valet av häst.

– Ninja La Silla börjar komma till åren, säger Söderstrand om guldhästen i Madrid. Visserligen är han enormt bra matchad av Rolf-Göran. Men vi vet inte om han nu måste gå över alltmer tlll sin andra häst, Casal.

Etablerade ryttare kan försvinna helt om en häst får svåra skavanker.

– Angelica Augustsson t.ex. har bara en topphäst. Tack och lov har hon ett starkt team med bra hästägare som försöker få fram en likvärdig häst. Det skulle vara tryggare on hon har en "back up-häst", men en sådan finns inte idag, säger Sylve Söderstrand.