inför OS 2012

Thörner ska peppa Qatars kvinnor till OS

2:36 min

I ett land där kvinnliga idrottare fortfarande är ovanligt ska Tina Thörner hjälpa Qatars skyttedamer till OS i London. En utmaning för såväl henne som utövarna.

Tina Thörner är kanske mest känd som kartläsare i Dakarrallyt. Men på senare år har hon även jobbat som motivationscoach, för bland annat Damkronorna.

För några år sedan inledde Thörner ett samarbete med rallyföraren Nasser Al Attiyah från Qatar. Dom körde Dakarrallyt tillsammans och det fick många människor i Qatar att öppna ögonen för kvinnliga idrottare.

Samarbetet med Al Attiyah ledde till att Thörner jobbade som motivationscoach för Qatars skytteherrar inför OS i Peking 2008. I vinter åker hon dit igen. Men den här gången för att jobba med skyttedamerna som hoppas kvala in till OS i London nästa år.

– När vi började jobba med skyttelandslaget var det fem tjejer som sköt och sedan har det här ökat med förändringen av synen på kvinnor i sport, så nu är det 70 tjejer som skjuter, säger Thörner.

– Det är som en utmaning för tjejerna är den här coolhetsfaktorn, de är så försiktiga och så varsamma. Men det går framåt men för oss som jobbat på elitnivå och varit med i toppen finns det mycket att göra. Kan jag hjälpa dem att få lite bättre självförtroende och självkänsla, och våga mer och vara stolta över det de presterar, så tror jag att det snabbt kommer att förändras. 

Qatar ska anordna fotbolls-VM 2022 och har ansökt om att få vara värd för sommar-OS 2020. Därför behöver landet få in fler kvinnor i sportens värld.

– Det är inte bara att en idrottsinstitution säger att så här ska det vara, du måste få människorna med dig. När du varit fostrad i ett helt annat perspektiv och sedan säger någon att nu ska du vara sportintresserad och jobba med sport på heltid. Där är det väldigt stora förändringar som kommer på en gång eftersom de så snabbt förändrar det, säger Thörner.

Synen på kvinnliga idrottare är på väg att förändras i Qatar men man har en bra bit kvar. Kvinnorna elitsatsar inte utan utför sporten när de, som Thörner säger, har en timme över.

– Vi ser hur det är för kvinnor i svensk idrott, hur det har gått framåt på senare år. Vi har fortfarande inte samma förutsättningar som killar fast vi är i samma sport kan du tänka dig hur det är i Qatar, säger Thörner.

Sophie Gill
sophie.gill@sr.se