kanot

Oscarssons OS-guldstrategi: längdskidor

6:19 min

London 2012 blir Marcus Oscarssons femte raka OS. 35-åringen siktar mot ännu ett OS-guld tillsammans med Henrik Nilsson i K2 1000 meter.

Marcus Oscarsson och Henrik Nilsson var en av de svenska idrottare som på tisdagen fick OS-biljetten i sin hand av SOK (Sveriges olympiska kommitté).

Kanotparets största framgång hittills i karriären är självklart OS-guldet från Aten 2004. Nu är de mitt uppe i den satsning som syftar till att upprepa den bragden.

– Det är skönt att veta att man får 100 procents uppbackning på det man ska göra och kan lägga all fokus på träning och tävling. Se (SOK) backar upp oss på det som inte kanotförbundet kan göra, säger Marcus Oscarsson till Radiosporten.

Träningen består givetvis till största delen av att paddla kanot, men både Oscarsson och Nilsson tränar en hel del längdskdåkning under vinterhalvåret.

– Det är jättebra träning för oss, dels för hjärtat och för att underhålla triceps och mage. Jag söker mig mycket till Östersund och Vålådalen. Norrmännen, som är väldigt duktiga kanotister, åker extremt mycket skidor.

Hur Marcus Oscarsson upplevde sitt första OS, i Atlanta 1996, kan du bland annat höra om du klickar på ljudklippet ovan.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Martin Sundelius
martin.sundelius@sr.se