Motorblocket

Posa kör ännu en säsong

4:16 min

Isracinglegenden Per-Olov "Posa" Serenius, 63 år, gör nästa år sin 35:e tävlingssäsong.

Under förra säsongen omkom Posas vän Peter Koij vid en isracingtävling i Västerås och det påverkade Posa i hans funderingar om att göra ännu en säsong. Trots allt valde han att tävla ännu en säsong.

– Det här är min hobby. Jag gillar motorcykelåkning och framför allt att tävla, säger Posa Serenius.

Hobby, är det inte mer ett yrke då?

– Nej, det kan man väl inte säga. Det här är inget jag lever på utan det här är något som bara kostar mig pengar, säger Posa. 

På Posas meritlista finns två individuella VM-guld, tre lag-VM-guld och 21 SM-guld och är än idag, vid 63 års ålder fortfarande med i världstoppen.

– Jag och Stefan Svensson har ofta varit i Ryssland och tränat tidigt på säsongen och det har väl gjort att vi har hållt oss så pass länge och så pass bra. Vi har blivit inbjudna av ryssarna och har varit över många höstar, säger Posa Serenius och fortsätter:

– Det är nog få idrottsmän som har upplevt lika mycket som jag har upplevt där borta, jag har ju varit där mellan 85 och 90 gånger. Jag har inte bara upplevt Moskva och St Petersburg utan jag har varit långt ute på vischan också.

Du har sagt det tidigare men inte hållit dit ord, men är det här din sista säsong?

– Äh, jag säger väl ingenting än så länge. Vi får se hur länge Hasse Holmkvist orkar trimma mina motorer. 

Eric Lundin
eric.lundin@sr.se

Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista