fotboll / handboll

Anklagelser mot IFK Göteborgs storsponsor

Prioritet finans är storsponsor till IFK Göteborg samt handbollsklubbarna Redbergslid och Hammarby. Enligt SVT-programmet Uppdrag granskning gör företaget affärer med grova brottslingar.

I en kontakt med företaget, som köper fakturor av företagare och driver in skulderna, utger sig Uppdrag gransknings reporter, med dold kamera, för att representera ett företag som är ansikte utåt för andra företag med svarta affärer, vilket inte hindrar Prioritet finans att vilja ha företaget som kund.

– Det är en uppenbar misstanke om penningtvätt. Det är klockrent, alla ingredienser finns för att misstänka att det här handlar om svart arbetskraft. Den här handläggaren bromsar inte, säger vice chefsåklagare Thomas Langrot vid ekobrottsmyndigheten när han får se inspelningen i SVT-programmet.

Enligt Uppdrag granskning har Prioritet finans bland annat köpt fakturor för 4,5 miljoner kronor av ett företag styrt av en brottsling med bland annat konkurser och ekobrott i bagaget. Programmet visar också på att en rad ekonomiska brottslingar ska finnas i företagets kundkrets.

– Prioritet finans är ett bolag som jag har stött på i många av mina utredningar, säger Langrot.

Prioritet finans, som inte vill låta sig intervjuas, skriver på sin hemsida att man inte kan kontrollera om kunderna är under brottsutredning. "Vi saknar också möjligheter att granska alla våra kunders affärskontakter". I ett mejl till Uppdrag granskning säger företaget också att de inte vetat om brottslighet eller näringsförbud hos kunderna, medan andra uppgifter anses för vaga för att besvara.

Vidare ska Prioritet finans ha betalar ut pengar med checkar, vilket enligt åklagaren också borde väcka misstankar om penningtvätt. Och Prioritet finans vd har, enligt Uppdrag granskning, även fastnat i polisens telefonavlyssning när han ringer en kriminell person.

Koncernen där Prioritet finans ingår, och som i fjol gjorde en vinst på 240 miljoner kronor före skatt, betalar tolv miljoner kronor om året för att få ha sitt namn på fotbollslaget IFK Göteborgs matchtröjor. IFK Göteborg vill inte medverka i programmet.

Företaget har i år gått in som sponsor för två elitserieklubbar i handboll, Redbergslid och Hammarby, som båda haft stora ekonomiska svårigheter.

TT
radiosporten@sr.se