F1-bloggen

Efter loppet i Korea förra året hade man bara släckt ljuset och låst grindarna

F1 gänget flydde, det är det rätta ordet, så snabbt de kunde från Korea International Circuit. Koreas GP kommer aldrig någonsin att bli en klassiker.

När teamen kom till sina kontor och öppnade kylskåpen fick de en chock. De var inte tömda. En år gammal yoghurt luktar inte gott. Soporna stod också kvar. I kylboxarna ute på banan låg smörgåsarna kvar. Eller rättare sagt det som återstod. I depån växer det ogräs.

Man fick intrycket att på måndagen efter loppet förra året hade man bara släckt ljuset och låst grindarna. Ingen hade tydligen varit i byggnaderna de sista 12 månaderna. Och ingen annan tävling hade körts.

Inte undra på att man inte hittar någon som säger att de verkligen gillar det här loppet. Tvärtom.

Red B skriver att då har man räknat in alla myggor och fiskar. Dubbelt.

Sanningen är att man gav bort tusentals biljetter gratis för att slippa ha halvtomma läktare. Fanns det ändå och det försökte man dölja med stora flaggor.

Förra året sa man att man skulle bygga en hamn och att man ville bli Asiens Monaco.

Inget har hänt. Inte heller något nytt hotell som man lovat.

Pressrummet var inte städat. Fullt med resultatlistor från 2010. Och det var mycket som inte fungerade. Kopieringsmaskinen t.ex. klarade bara av två kopior i taget.

Sebastian Vettel sa vad alla tänkte. Banan ligger i slutet av världen. Lätt omskrivet. Han använde lite mer målande ord och jämförde stället med en viss kroppsdel.

Varför kör man på sådana här ställen?

Svaret är enkelt. Alla får bra betalt. Men det är synd och skam att åka till länder som inte har det minsta tradition när det gäller motorsport och samtidigt en skandal att hota stryka klassiker som Spa från kalendern. Om det är något som skall försvinna så är det Koreas parodi.

Blir det fler lopp Korea International Circuit?

Arrangörerna säger att Bernie Ecclestone måste sänka priset. Å andra sidan säger man också att man vill ha en f1 förare från Korea inom fem år.

Fortsätt att drömma. I bägge fallen.

Ingen skulle sörja om loppet försvann.

De enda som log var Red Bull gänget. De vann konstruktörstiteln.

Fredrik af Petersens
motor@sr.se