Rugby

Nya Zeeland vann rugby-VM

4:24 min

Det höll hela vägen för hemmanationen. Nya Zeeland vann VM-finalen i rugby över Frankrike med knappa 8-7 på favoritarenan Eden Park i Auckland.

Efter 24 års väntan var VM-guldet åter hos All Blacks.

Nya Zeeland var storfavorit efter att ha besegrat Frankrike 20 av 24 gånger på hemmaplan. All Blacks har inte förlorat någon match på arenan Eden Park sedan 1994. Och det var just där som Frankrike besegrades 1987, då Nya Zeeland tog sitt första VM-guld.

– Jag är så glad för killarnas skull. Vi har varit världens bästa lag länge, så en lång tids väntan är över, sade All Blacks tränare Graham Henry efter triumfen.

Expertutlåtanden om att Frankrikes lag var det sämsta som någonsin varit i VM-final kom på skam. Men trots stort bollinnehav fastnade de franska attackerna oftast i det nyzeeländska försvaret. Nya Zeelands offensiv var vassare och veteranen Tony Woodcock gav hemmalaget ledningen efter 15 minuter med ett försök. Reserven Stephen Donald fyllde på med en straffspark i andra halvlek till 8-0, men när Frankrikes lagkapten Thierry Dusautoir lyckades med ett försök och Francois Trinh-Duc satte målsparken vaknade de franska drömmarna om VM-guld.

All Blacks höll dock undan och när 8-7-segern var säkrad utbröt glädjefnatt på Eden Park, fylld med 61 000 åskådare.

– Det var en tight och jämn match, det var inte så mycket skönspel att titta på. Misstagen avgjorde och Nya Zeeland var värdiga vinnare, säger Kari Tapper, svensk förbundskapten i sjumannarugby.

Kari Tapper har själv spelat en säsong på Nya Zeeland 1993 och han vet hur mycket den här segern betyder för All Blacks.

– Det är hur stort som helst för dem. De har ju väntat i 24 år, de vann ju det första VM som spelades 1987. Hade de förlorat den här matchen så hade det väl varit landssorg i hundra år, säger Kari Tapper.  

Hur nära ett VM är Sverige i 15-mannarugby?

– Det kommer inte att hända så länge jag lever iallafall. Vi är för långt ifrån, vi har inte den traditionen helt enkelt.

Det står redan nu klart att sjumannarugby är på OS-programmet i Rio 2016 och där tror Kari Tapper att Sverige har en större chans.

– Vi har en stor chans att ta oss dit, men kanske inte till första OS 2016 för då kommer ju bara tolv lag att vara med och bara två lag från Europa. Förhoppningsvis till 2020 blir det 24 lag och då har vi stora chanser att ta oss dit.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se