OS-kvalet

De svenska herrarnas OS-kvalgrupp är nu klar till tre fjärdedelar.

Utöver Sverige och Kroatien har Chile bokat plats till OS-kvalet i Göteborg i påskhelgen. Vilket det fjärde laget blir vet vi i början på nästa vecka när Asiatiska mästerskapet avslutats. Tvåan där kommer också att OS-kvala i Sveriges grupp.

Chile vann tredjeprismatchen i Pan Amerikanska mästerskapen mot Dominikanska Republiken med 27 - 24 och säkrade därmed OS-kvalspel.

Finalen vanns av Argentina som finalbesegrade Brasilien med 26 - 23. Argentina är därmed klart för OS- turneringen i London. Brasilien får kvala i en grupp som i dagsläget innehåller Spanien, Island och Brasilien fjärde lag i den här gruppen blir ett europeiskt lag, vilket vet vi först efter EM i januari.

Herrarnas OS kvalgrupper:

1. Danmark, Ungern, ett lag från EM, Tvåan i Afrikanska mästerskapet.

2. Spanien, Island, Brasilien, ett lag från EM

3. Sverige, Kroatien, Chile, tvåan i asiatiska mästerskapet,

(Om Spanien eller Danmark blir Europamästare så flyttas Sverige till kvalgrupp 2, vilket knappast kan ses som fördelaktigt. De europeiska nationerna som tillkommer blir de högst placerade lagen i EM som inte redan är kvalificerade. Man skall med andra ord tänka att det står t.ex. Tyskland, Serbien eller Polen där det idag står ett lag från EM).

På damsidan är det svårare att få en bild av hur grupperna kommer att se ut beroende på att två lag i varje grupp kvalificerar sig via VM som ju i damernas fall spelas först i december.

Klart på damsidan är däremot att Brasilien kvalat in till OS genom finalseger mot Argentina i Pan Amerikanska mästerskapen. Sveriges blivande VM motståndare Argentina får kvala till OS.

Noterat i övrigt från Panamerikanska är att USA blev sjua (näst sämst) och att Martin Clemons Axelsson med ett elitserieförflutet i Wasaiterna (och ytterligere några klubbar) spelade alla matcherna för USA han gjorde 17 mål.

Per Kahl

per.kahl@sr.se