basket

Han är större än Messi i Argentina

I hemlandet Argentina har NBA-stjärnan Emmanuel Ginóbili minst lika hög status som världens bäste fotbollsspelare.

Det talas om ett före och efter Ginóbili i den blåvita nationen som sedan 2004 är baskettokig på allvar.

För den som normalt sett lever i Messifixerade Europa skulle ett besök i Buenos Aires vara en ögonöppnare. Jag roade mig häromdagen med att fråga en massa människor i den argentinska huvudstaden om vilka tre inhemska idrottsmän som man värdesätter mest.

Ginóbili fanns nästan alltid med på listan men Messi förblev inte sällan onämnd. Det finns en påtaglig hatkärlek till den lille Barcelonaspelaren ”utan kämpaglöd” medans basketveteranen med smeknamnen Manu eller Gino får en hel nations varma, ohämmade stöd.  

Det pulserar extra mycket kring Ginóbili i Argentina för stunden. San Antonio Spurs-stjärnan är hemma i kuststaden Bahía Blanca och tränar med sin gamla klubb för att hålla sig i form under NBA-lockouten.

Ständigt spekuleras det i argentinska medier kring 34-åringens eventuella planer på att spela i den inhemska ligan om konflikten blir långvarig. Själv säger Gino att han fortfarande mår bra av att vila från matchandet.

Det framgångsrika OS-kvalet i somras tog hårt på den sargade kroppen som hunnit med nio säsonger i NBA. Kombinationen OS och basket är annars något som får det att vattnas i munnen på alla argentinare.

I Aten 2004 stod det blåvita landslaget för en ofattbar skräll när man besegrade USA i semifinalen och sedan enkelt manövrerade ut systernationen Italien i finalen.

I det amerikanska drömlaget ingick spelare som Manus lagkamrat Tim Duncan, LeBron James, Allen Iversson och Dwayne Wade, men alla överglänstes de av Gino som för alltid vann en plats i argentinarnas hjärta. En vrå som tio år yngre Messi bara kan konkurrera om de få tillfällen han spelar bra i landslaget.

För att placera in Ginóbili rätt i den argentinska idrottshistorien får vi hjälp av den rutinerade journalisten Marcelo Nogueira som arbetar på sportdagstidningen Olé i Buenos Aires.

– Manu är den ende aktive bland de fem så kallade stora idrottsmännen i Argentina genom tiderna, berättar Nogueira.

Diego Maradona är den ende fotbollsspelaren på listan, Formel 1-föraren Juan Manuel Fangio finns med tack vare sina fem VM-titlar på 50-talet, tennisspelaren Guillermo Vilas för sina fyra Grand Slam-titlar på 70-talet, boxaren Carlos Monzón för att ha hållit världsmästartiteln i mellanvikt 1970-1977 och Ginóbili för att ha lett Argentina till OS-guldet 2004.

Det är landslagsframgångarna som ger Gino ett försprång framför Messi i kampen om vem som är nationens största idrottsman för stunden.

Fotbollsvirtuosen har aldrig vunnit någon titel på seniornivå åt Argentina och underpresterar nästan alltid i landslaget. Ginóbili har däremot hållit den blåvita fanan högt under 2000-talet i sin ledarroll på basketplanen.

Jag tar en joggingtur med 30-åriga Buenos Aires-bon María Fernanda Benítez, som är en normal argentinsk sportkonsument.

– Förutom att han är fenomenal som basketspelare så är han en utomordentligt bra person, säger hon under rundan i den fuktiga kvällsluften i parken vid stadsdelen Recoleta.

Fernanda får något lyckligt i rösten när hon pratar om Manu och de minnen han väcker till liv.

– Vi brukar inte se honom så mycket utanför basketplanen när han är i USA men nu när han är hemma så syns han överallt, berättar hon, och beskriver sedan engagerat Ginóbilis insats i gårdagens humorshow på TV.
Tillsammans med en hel nation blev Fernanda totalt betuttad i Manu när landslaget spelade som i trans i Aten. Två år tidigare hade man dessutom tagit silver i VM som ett första steg i den nya basketepok som Gino gick i bräschen för.

– Han är en av milstolparna i argentinsk idrottshistoria. Det finns ett före och efter Manus genombrott i början på 2000-talet, säger sportjournalisten Nogueira till Radiosporten.

Han räknar upp tre årtal som betytt mycket för argentinsk basket: VM-guldet som togs första gången turneringen spelades 1950, bildandet av den argentinska basketligan 1985 och Ginóbilis absoluta intåg på världsscenen 2001. Sedan dess har basketintresset exploderat i Argentina.

Manu är även internationellt ett högaktat namn som en av bara två spelare (Bill Bradley är den andre) som vunnit tre av basketvärldens tyngsta titlar: Euroleague (dessutom som MVP), OS-guld (nästan 20 poäng i snitt) och NBA (tre gånger: 2003, 2005, 2007).

I dag rankas han som en av de 30 bästa spelarna i världen och var uttagen till All Star-matchen i NBA så sent som förra säsongen. Han får också bra betalt, lönen ligger på 13 miljoner dollar per säsong, men till skillnad från många av de argentinska fotbollsstjärnorna verkar inte rikedomen ha stigit honom åt huvudet.

Det finns flera tänkbara förklaringar till det. Basket utövas knappt i slumområdena i de argentinska städerna, vilket ger sportens stjärnor en mer sofistikerad profil än fotbollens diton i landet. Ginóbili har till exempel pluggat på universitetet och har ett rikt ordförråd.

Han ger överhuvudtaget ett intelligent intryck och har lärt sig engelskan flytande i motsats till exempelvis Carlos Tévez. Manu hyllas därför även i rikare samhällsklasser i Argentina, både som spelare och som person, inte minst som ansvarsfull far till tvillingsöner.

Vilka är då nästan två meter långe Ginóbilis styrkor på planen?

– Han är en som vi brukar kalla för triple-amenazas-spelare (tre-hots-spelare). Han är bra på att gå starkt på korgen, skjuta på distans eller passa. Den som spelar försvar på honom kan aldrig vara säker på vad som ska hända, menar journalisten Nogueira.

Gino hade sin poängmässigt bästa säsong 2007 men har än i dag mycket speltid i Spurs och är en av lagets stöttepelare. I landslaget är han fortfarande oersättlig om man ska lyckas med att åtminstone försvara bronsmedaljen från Peking i OS i London nästa år.

När det sydamerikanska OS-kvalet avgjordes i Argentina i somras kunde man dock få en föraning om att det argentinska basketundret är på väg bort. Kvalet blev tuffare än vad hemmapubliken hade väntat sig mot mindre kända basketnationer. Känslan är att en unik epok håller på att ta slut.

– Det var som om Rolling Stones var på besök. Gubbarna spelar inte lika bra som tidigare, men vem bryr sig när det är legendarer som visar upp sig, berättar Nogueira om kvalet.

Han ger Manu två säsonger till innan karriären är över. En hårt sargad kropp är priset som Argentinas Mick Jagger fått betala för en framgångsrik karriär.


Claes Aronsson, Buenos Aires
claes.aronsson@sr.se