Foto: Tim Hales/AP
motorblocket

Sökes: Kvinnlig F1-förare

Motorblocket: Säsongsfinal 26 oktober
10 min

En fråga som är adekvat är när första kvinnan ska lyckas ta sig in i gubbväldet i den mansdominerade världen i Formel 1.

Det skrivs mycket om spanjorskan, 31-åriga Maria de Villota som är dotter till den före detta F1-föraren Emilio de Villota som bland annat testkört för Renault.

Är det hon som ska bryta mönstret, frågar vi vår expert Fredrik af Petersens?

– Det blir ett stort nej. Hon kommer inte till Formel 1. Det har spekulerats en hel del och det skapar rubriker. Hon kanske får testköra och provköra någon gång nästa år men mycket mer än så kommer det inte att bli.

Bernie Ecclestone, Formelettgurun har ju deklarerat klart att han vill ha en kvinna i Formel 1. Vad är det som saknas för att verkligen få en kvinna i Formel 1, dessutom få en kvinna som lyckas i Formel 1?

– Det är den stora frågan som alla vill ha svar på. Jag har inget svar på det. Till skillnad mot många andra sporter är det inte muskelmassan som det beror på. Man behöver inte vara som ett muskelberg utan här är det ju skickligheten att köra bil som det beror på.

Okej man behöver starka armar och starka nackmuskler och behöver vara vältränad i största allmänhet. Bortsett från det finns det inga större skillnader varför kvinnor inte skulle kunna köra Formel 1. Det har funnits kvinnor som kört i lägre serier men av någon anledning, ibland av familjära skäl där de fött barn och hoppat av och så.

Men vi har ju också sett Michelle Mouton som körde rally med stor framgång så att jag kan egentligen inte se någon anledning varför det inte skulle kunna bli någon kvinnlig Formel 1-förare.

Det pratas ju mycket om att den här delen är väldigt mycket gubbvälde, är det till och med så att det är alldeles FÖR mycket gubbvälde för att kvinnor ska våga slå sig in i sporten?

– Nej, tvärtom. Det är ju som du säger, Bernie Ecclestone har ju sagt en gång för många år sedan att han vill han en färgad förare och en kvinlig förare. Nu har han ju redan fått en färgad förare i Lewis Hamilton och nu väntar vi bara på kvinnan.

Det skulle dra till sig helt nya sponsorer, som inte har funnits eller ens tänkt på Formel 1 tidigare. Jag tror också det skulle komma fler kvinnor på Formel 1. Inte bara för att deras pojkvänner eller män vill gå och de vill tillbringa helgen med dom utan också av egen kraft när man ser att det finns en kvinna som kan slå sig in i som du säger helt rätt mansdominerade värld och med framgång.

– Jag tror att för sporten skulle det vara mycket mycket positivt om vi fick en kvinnlig F1-förare. Det skulle få en helt ny dimension och jag tror att alla skulle välkomna det.

Läs också:

Mats Fagerström
mats.fagerstrom@sr.se
motor@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".