Lyckad premiär i Indien

Ok allt var inte perfekt.

Strömavbrott. Kor som spärrade infarten. En trappa som slutade vid en mur. Hiss utan ljus. Och stackars tv kommentatorer som inte såg banan.

– Organiserat kaos, som på något underligt sätt tycks fungera, sa Sebastian Vettel.

Och ett nästan 125.000 på läktarna som alla hade köpt sina biljetter till skillnad mot t.ex. Korea. Märktes också. Entusiasmen var äkta. Trots att motorsport inte är nr 1 på listan. Det är kricket och den mest berömde av dem alla fick också svänga målflaggan. Han gjorde det bättre än fotbollslegenden Pele hemma i Brasilien. Han tyckte det var så spännande att han glömde det.

Delhi belly slog till. Känsliga europeiska magar fick utbrott. McLaren fick flyga in ett par nya mekaniker.

Lewis Hamilton hade en bild av Bob Marley och titeln One Love på sin hjälm. Kanske ett sätt att försöka få tillbaka sin ex flickvän. En kommentar i depån.

– No Woman No Cry hade passat bättre.

Ingen kan stoppa Sebastian Vettel. Bara att erkänna. Han är briljant bakom ratten. Inga avund-sjuka kollegor. De anser alla att Seb förtjänar titeln.

Börjar i kvalet. Tar det ”lugnt” i de två första ronderna. Kanske vill han invagga de andra i falsk säkerhet. Låter nämligen de andra dominera tills det bara finns tid kvar för ett max två varv.

Och då slår han till. Ser retfullt enkelt ut.

Med sin pole har Red Bull slagit ett rekord. Flest under en säsong. Det var Sebastians 28:e. Han har nu lika många som Juan Manuel Fangio. Plus ett rekord till för Seb. Lett flest varv under en säsong.

Jenson Button är ingen dålig chaufför. Tvärtom. Men även mästaren årgång 2009 har en chans. Trots att McLaren närmat sig tekniskt. Inte heller Lewis. Beror kanske på andra privata bekym-mer.

Buddh International Circuit?

Inte ett kritiskt ord.

Indierna är lugna. Ler ofta. Men har temperament.

På fredagskvällen utbröt kravaller i samband med att en konsert med hårdrockbandet Metallica ställdes in. Först hette det att man hade tekniska problem och konserten sköts upp till lördagen.

Men när mer än 25.000 åskådare fick reda på att bandet höll en presskonferens på ett annat ställe blev stämningen mycket irriterad. Utrustning och en stor del av scenen slogs sönder.

Alla vet att det råder stor fattigdom i Indien.

Sebastian summerade det bäst.

– Man lär sig verkligen att uppskatta det man har. Och tar alltför mycket för givet.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".