Ideellt ledarskap

Allt fler engagerar sig ideellt

Johan von Essen: "För många blir det en livsstil"
12 min

Att vara ideell idrottsledare tar mycket tid och ger dåligt betalt, men många väljer ändå att ta sådana uppdrag. Faktum är att studier visar att antalet ideella ledare ökar i Sverige. 

Johan von Essen, teologidoktor inriktad på ideellt ledarskap, säger att man grovt kan dela upp de ideella idrottsledarna i två grupper. Han säger att det dels handlar personer, framför allt män, som själva har ett idrottsintresse och stannar i klubben för att få vara kvar i miljön eller på något sätt betala tillbaka det man själv en gång fått.

– Sedan är det föräldrar till barn och ungdomar som börjar idrotta. Då har vi något slags föräldrarkontrakt där det ingår att man följer med sitt barn när de spelar innebandy eller fotboll och väl där blir man tillfrågad och så kommer man in i det, säger han och fortsätter:

– När man får göra det man gör så att det inbegriper någon annans människas väl så uppfattar man det som väldigt meningsfullt. För många blir det en livsstil.

Johan von Essen säger att det de som arbetar mest ideellt är de som redan är väldigt upptagna av livet med jobb, familj och andra engagemang.

– Den som gör mycket får mycket gjort. Det ligger något i det där. Om man har många nätverk som hör till ens sociala liv så blir man också indragen i ideellt arbete. 

Dag Malmqvist
dag.malmqvist@sr.se
Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".