Foto: Erik Abel/Scanpix.
Ridsport

Svensk ridsport bättre än någonsin

Ridsportsförbundets sportchef: "resultaten kommer när vi har medvind"
2:19 min

Svensk ridsport går bättre än någonsin. I september ordnade Rolf-Göran Bengtsson Sveriges första EM-guld i hoppning och igår vann han dessutom väldscupentävlingen i franska Lyon.

I sällskap med Malin Baryard Johnsson och Angelica Augustsson är han nu en av tre svenskar som placerar sig bland de tio bästa i världscuptabellen. Det har aldrig hänt tidigare.

– Vi har väldigt många duktiga utövare och en väldigt bra topp. En stabil topp med Rolf-Göran Bengtsson i spetsen och sedan har vi fantastiskt många utövare. Det är den näststörsta sporten och det börjar föda framgångar nu, säger Wiveca Lundh, sportchef på ridsportsförbundet. 

– Sedan är det alltid så att resultaten kommer när vi har medvind och det har vi nu.

Men det handlar också om ett arbete som pågått under väldigt lång med bra tränare och så var det det här med den röda tråden.

– Det ska finnas en röd tråd från ponnystadie. Man ska veta som ponnyryttare vad som förväntas hela vägen upp. Och det är någonting som vi jobbar med och försöker komma fram till en bra linje.

Det är tydligt att det är bredden som föder eliten menar Wiveca Lundh och poängterar därför vikten av att det finns förebilder för de unga ryttarna.

– Rolf-Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson har varit med i många år och går hela tiden från klarhet till klarhet och producerar den ena topphästen efter det andra. Men vad som är väldigt roligt nu är att vi har våra två nya unga ryttare Henrik von Eckermann och Angelica Augustsson, säger Wiveca Lundh. 

– Det är mycket lättare för en tonårstjej att ha en idol som inte är så hemskt mycket äldre. Då ser man finns möjligheter, att alla kan bara man vill.

Wiveca Lundh tror att det finns möjligheter för alla tre landslag, i dressyr, hoppning och fälttävlan, att ta medaljer på OS.

– Vårt mål är att vi ska vara en av de bästa nationerna i världen och vi är på god väg. Ett annat är att vi ska medalj i varje landslag och där är vi också på god väg.

Kajsa Lind
kajsa.lind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".