"Hör du vad jag säger, kapa klubban!"

Lång klubba kan stoppa NHL-spelare

En ovanligt lång ishockeyklubba kan komma att förhindra jättebacken Zdeno Charas spel i Färjestad i vinter. Färjestads måste nu söka dispens för Chara.
 – Får vi inte dispens så kommer han inte, säger Färjestads sportchef Håkan Loob.

En klubba i svensk ishockey får enligt reglerna vara maximalt 163 cm lång. Men eftersom Charas klubba mäter hela 180 cm krävs alltså dispens från förbundet för att han utan bekymmer ska kunna spela i Elitserien.

Om förbundet säger nej, kan Chara visserligen spela, men riskerar i varje match att motståndarna begär mätning av klubban och då blir slovaken utvisa direkt. I NHL, där slovaken spelar i vanliga fall, har frågan lösts genom dispens.

Enligt Tommy Töpel, som sitter i Tävlingsnämnden, är det första gången frågan är aktuell i Sverige och vad han vet har ingen spelare ens begärt dispens för längre klubba än det tillåtna. Förbundet inväntar nu Färjestads dispensansökan och ska behandla så snabbt som möjligt, säger Töpel.

Zdeno Chara har ännu inte kommit till Karlstad. Håkan Loob räknar med att han ska debutera för Färjestad i slutet av oktober.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".