AP Photo/Susan Walsh
Hästsport

Guldhäst dog under VC-tävling

2:05 min

Den 15-åriga OS-guldhästen Hickstead, riden av kanadensaren Eric Lamaze, föll ihop och dog vid en väldscuptävling i hästhoppning i Verona idag.

Ekipaget hade precis genomfört sin ritt och skulle just skritta ut då den dramatiska händelsen inträffade. Hästen Hickstead sjönk ihop inne på arenan och senare kunde det konstateras att hästen avlidit.

Lamaze och Hickstead hade startnummer 22 av 39 och efter att Hickstead konstaterats död avbröts tävlingarna. Många av ryttarna och publiken som sett förloppet var chockade. En av de som var på plats och tävlade var svenske Rolf-Göran Bengtsson.

– Alla är väldigt upprörda och ledsna. Det är illa med vilken häst som helst, men just en sådan häst som var så outstanding på alla sätt och det sätt som det hände på är extra trist, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Hickstead hade tillsammans med sin ryttare Eric Lamaze nått stora framgångar, bland annat har ekipaget tagit ett OS-guld och ett OS-silver i Peking 2008.

Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista