Sportextras främsta sommarolympier

Skanåker: "Kan inte få en bättre utmärkelse"

5:35 min

Ragnar Skanåker vann omröstning som Sportextras främsta sommarolympier på herrsidan. En lång karriär kantad av medaljer med sin höjdpunkt vid OS i München 1972.

– Det är fantastiskt för en pistolskytt att få det här utmärkelsen i konkurrens med de här stora sporterna som bordtennis, löpning och cykel, säger Ragnar Skanåker till Radiosporten.

– Jag såg när de tog sina guldmedaljer och det var en fantastisk upplevelse för mig också, att få vara med. Jag satt på läktaren när Gärderud sprang och man trodde inte det var sant.

OS i München 1972 blev Ragnar Skanåker olympiska debut, 38 år gammal. Under den första tävlingsdagen tog Skanåker OS-guld i fripistol och satte nytt olympiskt rekord. 

– Jag var okänd men jag visste själv att jag kunde skjuta på de där nivåerna.

– Hela min kropp var i uppror. Jag var jättenervös. Trots det blev det olympiskt rekord med fem poäng.

OS-guldet ledde till en hysteri hemma i Sverige och det var inte många som hade räknat med att Skanåker skulle bärga guldet. Framgångar gjorde att Skanåker kunde leva på sitt pistolskytte och var runt i hela världen och arbetade.

– Jag hade en bensinstation och ju bättre jag sköt desto mer sålde vi.

– Jag har arbetat i över trettio länder och bott i Amerika och arbetat för deras olympiska kommitte.

Ragnar Skanåker har deltagit sju olympiska spel och tagit OS-silver i Los Angeles 1984 och Seoul 1988. Dessutom OS-brons 1992 i Barcelona.

– Jag har över två tusen medaljer, säger Skanåker.

– Jag vet inte om man kan få en bättre utmärkelse än det här.

Alexander Klaar
alexander.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista