Foto: Jack Mikrut/Scanpix.

Klüft: "Jag trodde inte jag hade en chans"

Carolina Klüft: "Det känns overkligt"
4:38 min

Sveriges främsta kvinnliga sommarolympier heter Carolina Klüft. Hon har vunnit Sportextras omröstning och kommer avbildas på ett frimärke nästa år för att fira 100-jubileum för OS i Stockholm 2012.

– När den här omröstningen drog igång tänkte jag att jag inte hade en chans, men att det var otroligt roligt att få vara med, säger Carolina Klüft till Radiosporten.

– Jag har träffat Sveriges radio så mycket under min karriär så det är extra roligt. Jag känner mig väldigt hedrad.

2004 vann Carolina Klüft OS-guld i sjukamp i Athen. Något som hon själv håller som sin absolut största framgång i karriären.

– Det är det bästa jag gjort. Ett OS är det största man kan vara med på för en friidrottare.

Var har du medaljen i dag?

– Jag är lite rädd om den där medaljen. Jag har den faktiskt inlåst i ett bankfack.

Carolina Klüft har vunnit det mesta både på och utanför arenan. Hon innehar europarekordet i sjukamp, 7 032 poäng, samt juniorvärldsrekordet i sjukamp. Vid 22 års ålder blev hon den yngsta friidrottaren hittills som erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer: olympisk, världsmästerskap (inom- och utomhus) samt regional. 

2002 fick hon Radiosportens Jerringpris. Så sent som 2006 fick hon äran att pryda ett frimärke med kampanjen Svenska hopp. Nu får hon göra det igen. Men denna gång som Sveriges främsta kvinnliga sommarolympier.

– När jag blev frimärke första gången kändes det oerhört speciellt men att få bli det en andra gång känns nästan overkligt.

Alexander Klaar
alexander.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".