AP Photo/LEHTIKUVA, Janne Koskenniemi
Alpint

Alpinanläggning inomhus aktuell i Bålsta

Initiativtagaren Glenn Bovin: "Vi vill skapa återväxt"
5:45 min

Flera världscuptävlingar har fåtts ställas in på grund av snöbrist. Men kanske kan det problemet i framtiden få en något oväntat lösning. För i Bålsta utanför Stockholm finns planer på att bygga världens största inomhusanläggning för skidåkning.

– Per Hammarström och jag, Glenn Bovin, vi startade det här projektet i vår lokala skidklubb och det var för att vi ville utveckla skidsporten. På ett styrelsemöte så sa vi i samma andetag "vi sätter tak på våran befintliga backe så får vi förhoppningsvis fler sponsorer och ett mediatryck i och kring vår klubb". Så det var så det började.

Många har nog hört talas om den alpina inomhusbacken, mitt i varma Dubai, men få vet kanske att en idé som föddes i november 2009 i Bålsta skidklubb nu har lett till ett projekt som syftar till att bygga världens största inomhusanläggning för skidsporter som troligtvis kommer att ligga i Bålsta, en ort med knappt 15 000 invånare belägen fem mil nordväst om Stockholm. Projektet kallas Skipark 360 och tanken är att anläggningen ska stå klar 2015, lagom till skid-VM i Falun.

– Grunden har hela tiden varit att skapa en anläggning som är för bredden. Det är det viktigaste. Vi vill skapa återväxt i svensk skidsport så att vi antingen bara tycker om att testa sporten eller väljer att gå vidare och tävla i sporten, säger Glenn Bovin.

Samtidigt ska också eliten bjudas in till anläggningen. Slalombacken ska bli 900 meter i åklängd och ha minst 160 meters fallhöjd. Vilket innebär att backen skulle bli den första att klara kraven för att få arrangera världscuptävlingar i slalom för både herrar och damer.

Det finns ungefär 40 inomhusanläggningar runt om i världen. Men den planerade anläggningen i Bålsta är ensam om att kunna ta flera olika skidsporter. Tanken är att både alpint, längd, skidskytte, freeride, konståkning och bandy ska rymmas under samma tak. Ett tak som kommer att mäta mellan 80 och 90 000 kvadratmeter. Det motsvarar ungefär tolv fotbollsplaner.

Men en stor arena kostar också stora pengar. Notan beräknas hamna på mellan 1,5 och 2 miljarder kronor. Och även om hela finansieringen inte är löst så är det inte pengarna som bekymrar Glenn Bovin. Det största problemet stavas detaljplan.

– Det är hundra procent verklighet det här. Frågan är bara var den kommer att byggas och det styrs helt av detaljplanen. Därför jobbar vi med tre andra alternativ i Stockholmsregionen. Bålsta är förstaalternativet och som det ser ut just nu finns det ingenting som säger att det inte ska gå att bygga den här anläggningen ute i Bålsta.

Men att det blir en inomhusinläggning det är han säker på.

– Jag tror att får man grundförutsättningarna att kunna träna och tävla mer, då skapar vi större bredd och som i sin tur sväller av på eliten. På så sätt spöar vi norrmännen i framtida OS.

Kajsa Lind
kajsa.lind@sr.se
Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".