Foto: Kenneth Range/SR
Basket

Pamela Rosanio sprider glädje i Solna

"Jag visste ingenting om Sverige"
4:24 min

2008 hamnade amerikanskan i Eskilstuna. En stad i ett land som hon inte visste någonting om. Tre år senare är hon en riktig glädjespridare i Solna Vikings. Ett lag som satsar hårt för att vara med och slåss om titeln som Sveriges bästa basketlag.

Radiosportens Kenneth Range har träffat 25-åriga Pamela Rosario. Amerikanskan som inledde sin karriär på universitetet i Massachusetts, som älskar att styra spelet på plan och alltid har ett leende på sina läppar.

Varför blev det just Solna?

– Jag hade några olika erbjudanden från olika länder, men Solna kändes bäst just då så då blev det Solna.

Hur har åren i Sverige varit?

– Jag har haft det bra. Jag har tidigare inte spelat i de bästa lagen, men i år tror jag att vi kan vara med och slåss om titeln.

Vad visste du om Sverige när du kom hit?

– Ingenting. Efter universitetet så var jag i Italien några månader och sedan skickade min agent mig till Eskilstuna. Jag visste ingenting om Sverige, så det vidgade verkligen mina vyer.

När jag ser dig spela tycker jag att du verkar vara en tjej som sprider mycket glädje och många skratt. Stämmer den bilden?

– Ja, jag älskar basket. Jag älskar verkligen att vara på planen. Jag tycker att det är viktigt att ha roligt när man spelar. Så ja, för det mesta ser ni nog mig med ett leende på läpparna.

Vad är dina bästa sidor som basketspelare?

– Jag älskar att styra spelet, att springa mycket och göra enkla poäng. Jag försöker sprida energi och vara aggressiv.

Inför säsongen var Solna tippade att bli ett av topplagen. Hur tycket du det ser ut nu?

– Jag tycker att vi är ett av topplagen. Men vi har fortfarande en bit kvar. Vi jobbar fortfarande med vårt defensiva spel och det offensiva spelet kommer att lossna. Vi fokuserar mest på oss själva, men målet är att gå till slutspel. Om vi inte gör det är det ett misslyckande. Så vi siktar högt.

Vad gör du när du inte spelar basket?

– Jag spelar alltid basket... nejdå, jag gör olika saker. Jag tycker om att umgås med mina lagkamrater. De är fantastiska och vi har väldigt roligt ihop. Jag håller fortfarande på att utforska staden, jag har bara varit här ett par månader så jag har fortfarande en del att utforska.

Är det lätt att lära känna folk som inte är del av laget?

– Ofta får man försöka lära känna sina medspelares vänner. Jag försöker att vara utåtriktad för annars kan det bli väldigt ensamt att spela i ett främmande land. Men jag trivs och jag gillar verkligen det svenska folket. Alla är jättetrevliga, så jag har bara bra saker att säga om dem.

I Solnas senaste match gjorde Pamela Rosario 16 poäng när laget vann på bortaplan mot Visby. Hör hela intervjun med Pamela genom att klicka på ljudklippet.

Kenneth Range

kenneth.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".