Foto: Micke Fransson / Scanpix
motorsport

Striden om STCC-titeln fortsätter

Inget beslut om STCC-titeln
0:33 min

Den juridiska kommittén ger disciplinnämnden bakläxa - och nu ska Team Biogas överklagan handläggas på nytt.

Turerna kring avslutningen av årets STCC blir fler och fler. På torsdagen kom juridiska komitténs beslut kring upplösningen. Men det blev inget beslut som slår fast om Rickard Rydell eller Fredrik Ekblom är segrare.

I stället beslutade den juridiska kommittén att skicka tillbaka överklagan till disciplinnämnden igen för ny handläggning. Nämnden avslog från början Team Biogas överklagan för att den inkom för sent. Därefter överklagade Thed Björk det beslutet till juridiska kommittén, som nu alltså skickar tillbaka ärendet till disciplinnämnden igen.

Juridiska kommitén tycker inte det var rätt av disciplinnämnden att avslå överklagan för att den inte lämnats in i tid, utan menar att det kan ha förekommit oklarheter i hanteringen efter att sista heatet körts. Bevis finns på att det i domarjuryns anteckningar står att det eventuellt skulle komma in en protest från Team  Biogas mot en omkörning från Rickard Rydell. Det kan inte uteslutas att det kan ha förekommit missförstånd efter sista heatet körts.

– Vi var ju helt övertygade om att vi när vi gick från domarjuryns möte att vi gjort allt vi skulle, och vi ställde också den frågan. Det är väl bra att de ska titta på det igen och är väl allt det som vi har begärt från början, säger Team Biogas teamchef Tommy Kristeffersson.

Därför skall disciplinämnden utreda om Rickard Rydell körde om på ett felaktigt sätt vilket avgör om han eller Fredrik Ekblom är totalvinnare.

– Jag vet inte om man kan se nån vinnare överhuvudtaget i den här historien. Nu är det som det är och nu vill vi att man tittar ordentligt på det. Det har varit en tråkig fråga ända sedan finalen, säger Tommy Kristoffersson.

Protesterade rör en omkörning som Rickard Rydell gjorde under finalracet på Mantorp den 24 september,  som flera personer ansåg ägde rum under varningsflagg. Omkörningen blev direkt avgörande för SM-titeln och gjorde att Fredrik Ekblom förlorade totalsegern i mästerskapet med två poängs marginal till Rydell.

Jan Rindstig
jan.rindstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".