Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
friidrott

Förbundsbasen: "Jag hade viss kännedom"

Lennart Karlberg: "Jag hade inte fått hela bilden"
2:52 min
Foto: Ryno Quantz/Svensk Friidrott.

Förbundets ordförande Lennart Karlberg fick höra talas om det nu avslöjade fallet på sensommaren. Men i och med att det inte kom någon skriftlig rapport blev det ingen fråga för styrelsen.

– Fallet i sig är lika tragiskt som de tidigare, säger förbundets ordförande Lennart Karlberg till Radiosporten. Jag hade helst sett att det polisanmälts, men nu har ju de berörda valt en annan väg.

Hur mycket har du känt till om detta fall?

– Jag har inte fått någon som helst skriftlig rapportering från vare sig klubben eller distriktsförbundet som berörs. Men jag kände till det i och med en av våra stora talanger bytte tränare i somras. Så jag hade viss kännedom.

Fick du klart för dig att bakgrunden var så allvarlig?

– Nej, jag hade inte fått hela den bilden.

Hur mycket agerade du själv för att få veta mer?

– Jag pratade med vår distriktsordförande, som har närmare kontakt med klubben.

Så fallet blev känt i förbundstoppen?

– Ja det blev det, men så länge vi inte får in en skriftlig rapport så får man ta den diskussion som de inblandade, alltså klubben och distriktet, har haft.

Varför gick du inte till botten med fallet mer?

– I det här fallet har ju klubben vidtagit åtgärder, i och med att man stängt av tränaren och haft psykolog inblandad.

Detta ingår ju i en serie fall med sexuella övergrepp som blivit blottlagda ända sedan i våras. Vad har hänt under sommaren och hösten när det gäller konkreta krafttag från er sida?

– Först och främst måste man vara klar över att de fall som Patrik Sjöberg och Ulf Karlsson berättat om är mer än 20 år gamla fall. Hela vår idrott har förändrats mycket under den tiden. Vår utbildning och ambitionen att skapa tränarteam har förändrats radikalt. Vi hade till vårt styrelsemöte i oktober bjudit in en person för BRIS (Barnens Rätt i Samhället), men tyvärr blev representanten sjuk och kunde inte komma.

Vad händer nu?

– Vi kommer att ta upp detta på vår ordförandekonferens om 14 dagar, där klubbar och distrikt är närvarande. Vi måste försöka hitta en väg att få bättre kunskap om det finns fler fall än dem vi nu känner till, säger förbundsordförande Lennart Karlberg till Radiosporten.

I friidrottens ungdomstränarutbildning rekommenderas klubbarna att satsa på tränarteam och tränarråd med flera vuxna som förebilder, istället för den traditionella modellen med en ensam tränare.

– Vi ser allvarligt på det fall som uppmärksammats nu senast då det har skett i nutid, säger förbundets tillförordnade generalsekreterare Stephan Hammar i ett pressmeddelande. Därför vill vi stötta våra klubbar och en ökad diskussion om värdegrund och barns och ungdomars rättigheter måste lyftas upp ännu högre på agendan i hela friidrottsrörelsen.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".