Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Friidrott

"Det kan hända överallt inom idrotten"

Riksidrottsförbundet har märkt av en ökad oro efter nya avslöjanden om sexuella övergrepp inom friidrotten.

Friidrottsförbundet har fått mycket kritik efter de nya avslöjandena om sexuella ofredanden i en klubb i Västsverige. Karin Mattson Weijber, orförande på Riksidrottsförbundet, tycker dock att det är viktigt att poängtera att det inte bara är friidrotten som är drabbad.

– Det visar snarare att det här kan hända överallt där det finns barn och ungdomar. Och då måste man ha en vaksamhet och arbeta med frågan. Men sen får man inte glömma att de allra flesta ledarna är fullständigt fantastiska och kanske tvärtom verkligen räddar många barn och ungdomar. Men man får inte bli aningslös utan man måste vara medveten om att där det finns barn och ungdomar dit kan också den här typen av störda människor dra sig till.

Riksidrottsförbundet har startat upp en föräldratelefon, som drivs i samarbete med Rädda Barnen. Dit kan ledare och föräldrar vända sig för att söka hjälp och ställa frågor. Eftersom föräldrartelefonen är nystartad, så finns det ännu ingen information om hur många som har ringt eller vilken typ av frågor som har ställts.

Men Karin Mattsson Weijber tror att de anonyma samtalen till föräldrartelefonen i framtiden kan bidra till att kartlägga hur stor omfattning problemet med sexuella ofredanden inom sporten är.

– Rent statistiskt så får vi en uppfattningen om hur många som hör av sig. Det kommer inte vara hela svaret på frågan men det är ändå en del i pusslet. Men det är det som är en del av problematiken att det är oerhört svårt att veta omfattningen. Visst har det blivit en del samtal, men någon dramatisk ökning vill jag inte säga att det är, säger Karin Mattsson Weijber.

Kajsa Lind
kajsa.lind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".